На тази възраст при бебето се сформират следните рефлекси: плантарен, рефлекс за хващане, сукателен. Можеш да ги провериш лесно, за тази цел трябва да минеш с пръст или перце по стъпалото му, бебето със сигурност ще трепне с крак – това е плантарният рефлекс. Сукателният се проявява, ако минеш с пръст по устните на бебето, то ще започне да прави сукателни движения. Рефлексът за хващане сработва, когато сложиш пръста си в ръчичката на бебето, то ще го стисне веднага.

Бебето гледа неподвижни предмети, реагира на силен звук, ако го сложиш по корем, ще се опита да повдигне главица и инстинктивно ще я обърне настрани.

Трябва да храниш бебето си на всеки 3-3,5 часа, това са някъде около 6 хранения на денонощие. През първите си дни бебето след хранене не спи някъде около 15 минути, но в края на месеца това време може да се увеличи до 1 час. Сега най-важното е да регулираш режима на новороденото.

От първите дни започни да излизаш с бебето на разходка, но ако навън времето е лошо, отложи разходките с една-две седмици. Първите разходки нека да са около 10 минути, постепенно увеличавай времето за разходка. През зимата е най-добре да излизате на разходка веднага след хранене, така бебето ще понесе студа по-добре.

Сега бебето има нужда от специални грижи. Всеки ден след къпане трябва да обработваш раната на пъпчето с кислородна вода, след което да я мажеш с антисептик. Сутрин мини тялото на бебето с мокра кърпа. Всеки ден трябва да къпеш бебето преди лягане, но не по-рано от час-час и половина след хранене.

Опитвай се да му говориш повече, научи се да си измисляш приказки, за него сега е много важно да чува гласа ти. Можеш да пуснеш на бебето тиха, спокойна музика. Над леглото му можеш да сложиш дрънкалка, когато се събужда, то ще може да я разглежда. Но най-важното е да му даваш много любов и ласки, бебето има голяма нужда от това.