Дневният сън на дете под 4-годишна възраст е необходимост, а е просто препоръка. Детският организъм още не е в състояние да издържа без почивка. Затова трябва да вложиш максимални усилия, за да спи детето ти през деня.

Трябва да признаем, че това невинаги е толкова просто. Целият свят крие в себе си толкова нови и интересни неща, че на детето не му се иска да спира да го изучава. Но здравето на детето е по-важно. Ще се опитаме да разгледаме с какво е полезен дневният сън и как да регулираме дневния режим, за да бъде той удобен за детето и за родителите.

Дневният режим не се нарушава!

По общоприетите норми се смята, че на втората година от живота на детето дневният му сън трябва да е около 2 часа. Но важното е не толкова колко време спи, колкото самият факт, че детето ще поспи малко през деня.

В противен случай, към края на деня то ще започне да мрънка и вечерта няма да е от леките. А да го слагаш да спи през втората половина на деня, също няма смисъл. Ще се наспи и през нощта може да се пробужда постоянно. А най-лошото е, че детският организъм не възстановява силите си и ще е по-благоразположен към вирусите. Оттук и честите настинки, и слабият имунитет.

Няколко особености на детския сън

Желанието ти да осигуриш на детето си максимално добър и приятен сън е съвсем разбираемо. Само че не трябва да го правиш като нощния. Какво имаме предвид?

Няма нужда от пижама

Пижамата е ритуал за нощния сън. Денем е достатъчно да оставиш детето по блузка. При температура около 20 градуса, която се смята за оптимална, ще му е съвсем добре.

Завесите или щорите да са отворени

Тъмнината се асоциира с нощното време. Съответно тъмнината ще обърква детето и дневният сън може да продължи и 4 часа. Не трябва да става така, за да не се наруши дневният режим на детето.

Движи се нормално вкъщи

Спри да се притесняват, че ще притесниш детето, като шумиш. Така или иначе, не можеш да му осигуриш пълна тишина. А и няма защо да опитваш.

Ако детето свикне да спи на пълна тишина, ще му е трудно да заспива при какъвто и да е шум. А ако заспи, ще се буди от всеки „полъх“. По-лесно ще е за него да свикне още отначало със звуците, които са около него, и да спи спокойно.

Дневен сън на свеж въздух

Не ти се получава да регулираш дневния сън на детето ти? Опитай да промениш обстановката. Ако навън е топло и слънчево, защо да не поспи по време на разходка в парка?

Чуруликането на птичките, шумът на листата и равномерното подрусване на количката могат да приспят дори и най-активното дете. Само гледай бебешката количка да е на сянка.

Какво пречи на дневния сън на детето?

Опитала си всички възможни варианти, а детето ти все така отказва да спи? Може би нещо му пречи?

  • Запушен нос – бебето не може да почисти носа си само, а коричките могат да затруднят дишането му.
  • Глад – ти заспиваш ли лесно, когато си гладна? Как очакваш тогава детето ти да успее?
  • Неудобни дрехи – прекалено дебелата блуза, оплетеният под гръбчето на детето потник, много стегнатите ластици на панталонките… Всички тези неща могат да пречат на детето и да не може да заспи.
  • Присъствието на мама – детето може да се буди, защото мама не е до него. Връзката между вас все още е много силна и детето има нуждата да усеща присъствието ти.

Надяваме се, че тези съвети ще ти помогнат бързо и лесно да регулираш дневния сън на детето си.