Детето расте, развива се и опознава света около себе си. Около него се случват толкова интересни неща! Затова много деца не искат за спят, дори и да са много уморени. В този случай се опитай създадеш на детето си спокойна и доброжелателна атмосфера преди сън. Покажи му, че сънят е една приятна почивка. Тогава детето само ще си отива в леглото.

Когато слагаш детето да спи, му прави лек масаж. Погали го по ръчичката, по китката, по дланта, това ще намали напрежението в мускулите му. Погали го по гръбчето, това трябва да го отпусне. Галенето по главата ще го успокои. Опитай също, докато правиш тези неща, да му разказваш нещо интересно или някаква приказка.

Вечерните игри нека са по-спокойни, за да не превъзбуждат детето. Опитайте с редене на кубчета, с четене или рисуване. Ако можеш, разходете се с детето половин час преди лягане на чист въздух. За да настроиш детето за лягане, приглуши светлината или включи нощната лампа в стаята.

Ритуалът преди лягане трябва да се повтаря всеки ден, за да привикне детето с него и да се подготвя за сън спокойно. Като ритуал са подходящи например масажите, къпането, приспивна песен. Можеш да си измислиш свой ритуал, който ще ви хареса и на двамата. Най-важното е действията ти преди лягане да се повтарят всеки ден и да се харесват на детето ти.

Купи красива нощна лампа на детето, която ще се включва лесно. Някои деца се страхуват от тъмното. В тези случаи понякога можеш да оставяш лампата включена за през нощта. Всички деца обичат приказките за лека нощ. Затова една добра, красива приказка със сигурност ще помогне детето да заспи по-бързо.

Да спите заедно – всяка майка трябва да реши сама дали да взима детето в леглото си, или да не го взима. Струва ли си постоянно да ставаш посред нощ, или е по-добре да го сложиш да спи до теб? Опитай се да намериш начин, който да устройва и двама ви. Между другото, когато спите заедно, ритъмът ви на сън се синхронизира. Много майки се будят няколко секунди, преди да се е събудило детето. Освен това е много удобно да кърмиш бебето, когато спи с теб в едно легло.

Помисли за себе си. Докато детето е още малко, мислиш само за неговите нужди. Ако не искаш детето да спи при теб нощем, трябва да промениш нещо. Най-добрата майка за едно дете е спокойната и уравновесена майка. Но това се получава трудно, ако не се наспиваш през нощта. Запомни, че за детето е важно не къде спи, а доколко са задоволени нуждите му през нощта. Затова се опитай да намериш оптимален вариант и за двама ви.