Колкото и да се радваш от мисълта, че скоро ще ставаш майка,  все пак се прокрадват мисли за това, че фигурата ти много ще се промени. А някои бременни толкова много се притесняват за това, че продължават да спазват диета дори и през бременността си. Появява се и логичният въпрос – не е ли вредно?

Не е толкова лесно да се даде еднозначен отговор на това, тъй като съвременните бъдещи майки са много добре информирани, че е вредно да се преяжда, а фразата „яж за двама“ не е нищо повече от остарели разбирания. От друга страна, спазването на строги диети също не е вариант, защото бременността и здравето на бебето зависят пряко от качеството на храната, която консумират бременните жени.

Във всяка ситуация може да се намери златната среда, включително и тук. Задачата ти е да направиш храненето си балансирано, за да получава бебето ти всички необходими хранителни вещества и витамини, но заедно с това не трябва да качваш излишни килограми. С правилна организация ще ти е много по-лесно и ще можеш много по-бързо да възстановиш фигурата си след раждането. Например ще ти помогнат специални диети след раждане.

Диета по време на бременност се започва с организиране на схема на хранене. Традиционната схема на хранене три пъти на ден, плюс следобедна закуска и похапване, когато ти се прииска, не е подходяща. Трябва да ядеш 5-6 пъти на ден.

Диета по време на бременност – избираме продуктите

През пролетта най-подходяща е пролетната диета. На първо място, това са плодове и зеленчуци като основен източник на витамини. Да не забравяме, че от тях можеш да си правиш полезни фрешове, пюрета и компоти.

Отделно внимание заслужава месото. В повечето случаи точно то се ограничава първо. Но откъде ще си набавяш протеини? Не бива да го изключваш напълно. Просто не трябва да ядеш само свинско, продава се и птиче месо, заешко месо. Плюс това белтъчини има и в морските продукти, в кашите, млякото, ядките.

Необходимото количество мазнини можеш да получиш от сметаната, а също и от маслата (краве, растително).

Много въглехидрати се съдържат в кашите, пълнозърнестия хляб, плодовете и зеленчуците. Но можеш да се откажеш от белия хляб и печивата.

Специалистите казват, че след 28-ма седмица от бременността можеш да си правиш разтоварващи дни. Тази диета предполага, че в този ден всичката храна, която ще поемеш, ще е половин килограм извара и неподсладен чай или килограм и половина ябълки. Това ще позволи на организма ти да си починеш и да се справиш с отоците.

Не забравяй и че диетата по време на бременност означава, че трябва и да приготвяш ястията си правилно. Тъй като трябва да си набавиш от продуктите максимално много полезни вещества, най-добре готви на пара.

И най-важното – не забравяй, че напълняването и мазнините по тялото са заложени от природата и не бива да се противиш на това нещо. Не поставяй в опасност детето си заради притеснения за фигурата си. Ако заместиш диетата с правилно хранене, няма да ти е чак толкова трудно да се възстановиш след раждането.

Друго нещо е, ако имаш здравословни проблеми, например ако си с наднормено тегло или със захарен диабет, тогава наистина лекарите може да ти препоръчат спазване на диета по време на бременността, но това са по-скоро изключения.

Храни се правилно и бебето ти ще се роди здраво и силно!