Според специалистите през бременността организмът трябва да получава много белтъчни храни. Защото заедно с тях постъпва много необходим цинк.

Той участва във формирането на костите, вътрешните органи, мускулната и нервната тъкан, кръвообращението. Отговаря и да развитието на вкусовите рецептори, зрението и обонянието. Освен това цинкът може да повдигне имунитета и да се справи с токсикозата. Затова цинкът в хранителния режим на бременните жени е задължителен елемент.

Защо е необходим цинк в менюто на бременните жени?

Цинкът оказва много широко действие на организма, нормализира обмяната на веществата, има антиоксидантни свойства, помага в справянето с токсикозата. Немалка роля играе и за ендокринната система, отговаря за производството на хормони и участва в предаването на генетична наследственост.

Ползата на цинка се изразява още и в лечебните му свойства. За борбата с чупливите нокти и косопада се използват слънчогледови семки, тиквено семе и ядки. А при пародонтоза ще помогнат магданозът и чесънът.

2-3 чаши зелен чай на ден ще окажат общо укрепващо действие. А при токсикоза или морска болест се препоръчва да дъвчеш сухи чаени листа.

Ако си предразположена към стомашни болести, болести на бъбреците или на кожата, е желателно да увеличиш количеството цинк в менюто си. Изписват цинк и при анемия и варикоза.

Ако след УЗИ се окаже, че очакваш момче, обмисли менюто си внимателно. Развитието на мъжките полови жлези зависи пряко от количеството цинк в твоя хранителен режим.

Обърни внимание, че продуктите, които съдържат цинк, могат да се консумират без ограничение, без да се притесняваш от предозиране. Но ако приемаш лекарства или добавки с цинк, трябва да се придържаш строго към препоръчителната доза. При гадене и треска незабавно се обърни към лекар.

Как да разбереш, че страдаш от дефицит на цинк?

Педиатрите казват, че недостигът на цинк в хранителния режим на бременните жени влияе отрицателно на формирането и развитието на зрението и може да доведе до хиперактивност на детето. Затова, ако по ноктите ти са започнали да се появяват бели петна, а храната ти е безвкусна, трябва сериозно да помислиш за начина, по който се храниш.

Първо, купувай минимално обработени продукти. Започни да ядеш повече месо и риба, тъй като от растителните храни цинкът се усвоява много по-лошо. Ако трябва да попълниш дефицита си на цинк бързо, ще ти помогнат морските деликатеси.

Най-добре цинкът се усвоява с витамините А и Б6, глюкоза и лактоза. Затова съчетавай месото със зеленчуци и си прави кисело мляко с пресни плодове.