ЧХГ е хормон, чието присъствие в организма на жена в детеродна възраст свидетелства за това, че тя е бременна. В процеса на развитие на плода концентрацията му се променя. Спрямо тези колебания могат да се правят изводи дали протича нормално развитието на плода, или има някакви патологии.

Обща информация за човешкия хорион гонадотропин хормон

Хормонът ЧХГ се продуцира от хориона (външната обвивка на зародиша) след като ембрионът е преминал успешно стадия на прикрепване към стената на матката. В състава на хормона се съдържат алфа- и по-важни в процеса на диагностика бета-частици. Бета-ЧХГ се отличава със специална структура и помага да се проследява състоянието на бременността.

Жените, които искат да разберат дали са бременни, си задават логичния въпрос – на кой ден се прави ЧХГ тест, тъй като това е най-надеждният начин за определяне успешното зачеване на най-ранните етапи. Хормонът започва да се произвежда 5-6 дни след момента на оплождането, затова ЧХГ тестът ще помогне да се установи, че жената чака бебе 7-10 дни след зачеването. Тази оперативност се осигурява чрез кръвно изследване.

Този хормон се съдържа и в урината. Тук той започва да се появява 14-16 дни след оплождането. Нивото на концентрация на ЧХГ в урината е два пъти по-ниско от това в кръвта. Съответно дори и най-качественото лабораторно изследване на урина не е толкова ефективно.

Още по-малко надеждни са домашните тестове с чертичките, предназначени за самостоятелно потвърждаване на бременност в домашни условия. Те трябва да се използват 14-16 дни след предполагаемото оплождане. На по-ранни етапи са неефективни. Но има категория свръхчувствителни тестове. Те могат да се използват 1-2 дни след закъснението на менструацията.

Защо е необходим този тест?

След като изяснихме какво е това, е важно да разгледаме защо се прави кръвно изследване на ЧХГ. Първо, това позволява да се определи дали е настъпила бременност. Този въпрос вече го коментирахме по-горе. Второ, тази процедура трябва да преминават регулярно бременните жени. Повишаването на ЧХГ при бременност си има ясна закономерност, което позволява да се диагностицира дали развитието на плода протича нормално.

Показателите за ЧХГ, които не отговарят на нормата, позволяват да се открият нарушения, възникващи при патологично протичане на бременността. Неблагоприятната динамичност на ЧХГ може да свидетелства за спонтанен аборт, загиване на плода, извънматочна бременност (за нивото и разчитането на ЧХГ тест при извънматочна бременност, чети ТУК), хромозомни патологии и други нарушения. Ако се открият в ранната бременност, лекарят може да препоръча прекъсване на бременността, за да се изключи рискът от раждане на нездраво бебе.

Затова нивото на концентрация на човешкия хорион гонадотропин трябва да се изследва 1-1,5 месеца след зачеването. При диагностициране на висок риск от развитие на патология на по-късните етапи от бременността ситуацията се усложнява.

Нормални показатели

Най-много нивото на ЧХГ при бременност се увеличава през 1-вия триместър, особено през първите седмици след зачеването. При нормално развитие през 10-12 седмица се диагностицира пикът на концентрацията му. След това настъпва фаза, когато темповете на производство намаляват. Ако през 11-12-та седмица след оплождането ЧХГ се увеличава бавно, а след 2-3 седмици концентрацията му намалява, това е в нормата. През целия период на 2-ри и 3-ти триместър показателите на този хормон остават горе-долу еднакви.

За да успееш да разбереш как се повишава ЧХГ при липса на патология, по-долу има таблица на ЧХГ по седмици от бременността. В първата колона са посочени седмиците от бременността, а във втората - концентрацията на хормона.


1-225-156
2-3100-4872
3-41110-31501
4-52560-82302
5-623101-151001
6-727302-233001
7-1120901-291002
11-166140-103001
16-214710-80102
21-392700-78101

В таблицата са посочени общите показатели, които отговарят на нормата. Те не са единственият еталон. В различните лаборатории тези параметри могат да бъдат различни, затова резултатът се разчита спрямо скалата на съответната лаборатория, където се е правило изследването.

В различните лаборатории резултатът от изследването на ЧХГ може да е представен с различни единици на измерване. Значението им обаче е еднакво. Независимо от това как е изписана мерната единица, концентрацията на хормона не се променя.

Имай предвид, че посочените в таблицата норми отговарят на етапа на бременността, сметнат от момента на овулацията (моментът на зачеването). При това не е взета под внимание датата на последната менструация.

Нормата на ЧХГ при небременните жени е в рамките на 0-5 мЕд/мл. Ако резултатите от изследването са с ниво 5-25 мЕд/мл, процедурата трябва да се повтори. При такова ниво не може да се изключи напълно вероятността, че е имало оплождане, но не може и да се опровергае.

Показатели на хормона след инвитро оплождане (ЕКО)

Много е важно ЧХГ да е в границите на нормите след ЕКО. При изкуственото оплождане ембрионът често не оцелява, затова ниските нива на хормона най-често сочат, че инвитро оплождането не е било успешно или бременността е прекъснала.

Таблица на ЧХГ при ЕКО, която отразява нивото на хормона през първия месец от развитието на ембриона.

Ден след пренасянето на 5-дневен ембрионДен след пренасянето на 3-дневен ембрионКонцентрация на хормона
Ден след пренасянето на 5-дневен ембрионДен след пренасянето на 3-дневен ембрионКонцентрация на хормона
1214120-58021234200-15600
1315220-84022245400-19500
1416370-130023257100-27300
1517520-200024268800-33000
1618750-3100252710500-40000
17191050-4900262811500-60000
18201400-6200272912800-63000
19211830-7800283014000-68000
20222400-9800293115500-70000

При по-нататъшно развитие на плода нормата за ЧХГ след пренасянето на ембрионите не се различава от показателите в таблицата за нивото на ЧХГ по седмици от бременността при нормално зачеване. Можеш смело да гледаш тези показатели.

Отклонения от нормата

В някои случаи показателите на ЧХГ при бременност не са в нормата. Това може да е сигнал за наличието на патологични нарушения в развитието на плода или за проблеми със здравето на бременната жена. Ще разгледаме възможните причини за отклонения от нормата.

Когато ЧХГ е понижен, това е възможен признак на:

  • Опасност от спонтанен аборт, особено ако показателите са с над 50% под нормата;
  • Забавяне в развитието на плода;
  • Хромозомни патологии, в частност е висока вероятността бебето да страда от Синдрома на Едуърдс;
  • Плацентна недостатъчност;
  • Гибел на бебето, особено когато се диагностицира през 2-ри и 3-ти триместър;
  • Извънматочна бременност;
  • Преносване на плода;
  • Захарен диабет при бъдещата майка.

Винаги се диагностицира понижена концентрация на ЧХГ при замразена бременност. Първо е спрямо нормата, а след това се понижава рязко или остава непроменен, въпреки че трябва да се повишава. Причината за това усложнение може да са хромозомни патологии, инфекциозни болести и други нарушения.

Но невинаги ниското ниво на ЧХГ свидетелства за проблеми при протичането на бременността. Понижената концентрация може да е вследствие на това, че лекарят е определил етапа на бременността грешно. Често това се случва, когато жената предоставя неточна информация за менструалния си цикъл, затова няма как да се изчисли точният момент на зачеване.

Ако се диагностицира повишено ниво на ЧХГ, това може да е сигнал за:

  • Грешно установяване на етапа на бременността;
  • Преносване на плода;
  • Ранна токсикоза;
  • Наличие на хромозомна патология (ако се диагностицира висока концентрация на ЧХГ през 2-рия триместър, това може да е признак за Синдром на Даун при бебето).

Концентрацията на ЧХГ се увеличава при близнацитризнаци, тъй като производството на този хормон се осъществява едновременно от няколко плаценти. В началния стадий на бременността концентрацията може да превишава нормите с 3 пъти.

По-нататък нормите на ЧХГ при многоплодна бременност се пресмята по следния начин – стандартните показатели при едноплодна бременност се умножава на броя деца, които износва бременната жена.

Наличие на ЧХГ в организма при липса на бременност

Наличието на човешки хорион гонадотропин хормон се наблюдава понякога в организма на мъже и небременни жени. До такова нещо водят следните обстоятелства:

  • Заболяване на тестисите при мъжете, в частност злокачествен тумор на тестисите;
  • Образувания в матката, бъбреците, стомашно-чревния тракт и други органи;
  • Кистозен дрейф, хориокарцином;
  • Направен е аборт преди по-малко от една седмица;
  • Употреба на лекарства, които съдържат в състава си хорион гонадотропин, такива медикаменти се предписват на жените при подготовка за инвитро оплождане.

Високите нива на хормона се запазват в продължение не 5-7 дни след аборт, а също и след нормално раждане на бебе. Но при нормални обстоятелства той намалява постепенно, докато не достигне до 5 мЕД/мл.

Смята се за нормално, когато хормонът присъства в организма на жена, при която е настъпила менопауза. След окончателно спиране на менструацията нивата му могат да достигнат до 14 мЕД/мл. Това не трябва да предизвиква притеснения. Но за жените в детеродна възраст тази концентрация на хормона не е нормална. Ако е изключена вероятността да е настъпила бременност, е важно да се диагностицира здравословното състояние на жената.

Как се прави тестът?

Най-сигурният начин да се определи дали има ЧХГ и нивото на неговата концентрация в организма е да се даде кръв за изследване на ЧХГ. Алтернативният вариант е лабораторно изследване на урина, но то е два пъти по-неточно от кръвното изследване. Още един начин, който е подходящ само за доказване на бременност, е да се използва тест за бременност. За да се гарантира по-точен резултат, е желателно да си направиш тест за бременност 2-3 пъти.

Преди да се запътиш към болницата или лабораторията за изследване, е важно да знаеш как се дава кръв за изследване на ЧХГ.

Това се прави на гладно, най-добре сутрин (преди закуска). Ако даваш материал за изследването (кръв, урина) през деня, е важно да не си се хранила преди процедурата 4-6 часа. Не трябва да пиеш чай, кафе, сокове. Можеш да пиеш само чиста вода.

Ден преди да си направиш изследването, се препоръчва да спреш или поне да намалиш до минимум физическите натоварвания. Най-добре отложи посещението на фитнес залата, тичането, аеробните занимания. При физическа активност се отделят хормони, които могат да повлияят на обективността на резултатите.

Трябва да спреш и приема на лекарства, особено хормонални. Ако няма как да спреш да ги пиеш, тъй като са ти предписани от лекар и трябва да ги пиеш по график, задължително трябва да уведомиш в лабораторията какви точно лекарства пиеш и в какви дози.

За изследването се взима кръв от вената. Ако лабораторията сама прави изследването, резултатите ще излязат още на същия ден или на следващия. Ще са готови след 3-4 часа. Когато изследването се прави в друга лаборатория, може да отнеме 3-12 дни да излязат резултатите.

Как се разчитат резултатите от ЧХГ теста?

Ако въпросът се разглежда общо, когато резултатът от изследването е на 20% извън нормата, се предполага наличие на патология в процеса на развитие на плода. Но всяка ситуация трябва да се разглежда самостоятелно, като се вземат предвид индивидуалните особености на организма.

Точно затова разчитането на резултатите трябва да се прави от компетентен лекар. При нужда той ще назначи повторно изследване, което се провежда с интервал от 1-3 дни. Само след потвърждение или отхвърляне на съмнителните резултати, провеждайки допълнителна диагностика, лекарят ще може да постави диагноза, при нужда ще предпише адекватно лечение.

Ако изследването се прави за установяване на риск на неблагоприятно развитие на плода, резултатите му се издават под формата на скрининг. Той изобразява индивидуалния риск от развитие на патология, представен в честотно съотношение. Например вероятността от развитие на Синдром на Патау е 1:1600 (това са примерни числа). Това означава, че в конкретния случай рискът от развитие на тази болест е 1 на 1600 случая.

Нормата на ЧХГ при бременност с висока вероятност свидетелства за това, че спрямо ръста и развитието на плода липсват усложнения, които се диагностицират с помощта на това изследване. Но ако в резултатите има отклонения, не се паникьосвай. Обърни се към лекар, който ще интерпретира резултатите грамотно. Диагноза, която потвърждава наличието на патология, се поставя само като се вземат предвид другите диагностични данни.

За да се получи наистина обективен резултат, е важно да избереш сигурна клиника за извършване на изследването. Тя ще може да гарантира точността на изследването само при наличието на високотехнологично лабораторно оборудване и квалифициран персонал. Провери дали лабораторията има всички необходими сертификати и лицензи, които ѝ предоставят правото да извършва този вид изследване.