Ето, че дойде дългоочакваният момент – на теста се появиха две чертички. Ще минат няколко дни и вече всичките ти роднини и приятелки ще те поздравяват и ще споделят своя опит. Ще чуеш най-различни съвети през бременността си, но не всички те ще са правилни и полезни.

Всеки „съветник“ се смята за гуру по този въпрос, а своето мнение – за единственото правилно мнение. Разбира се, всички искат да научат младата и неопитна бъдеща майка как да избегне грешките, които някога те са допускали.

Това натрапчиво внимание бързо ще ти дойде в повече. И кой ще ти гарантира, че един или друг съвет през бременността е правилен и трябва да се придържаш към него? А и не си длъжна да го правиш.

Народни поверия – да вярваш ли?

Има хора, които целенасочено изучават първоизточниците на различни поверия, така наречените специалисти по етнология. Та, те казват, че в повечето случаи проблемът е в липсата на информация. Заради това се раждат поверията, че плетенето по време на бременност може да оплете пъпната връв на бебето, че ако имаш киселини, това значи, че косата на бебето расте бързо, и т.н.

Но съвременните лекари не са намерили нито едно потвърждение на подобни сентенции. Затова не си заравяй главата в непонятни поверия и прави всичко, което ще е полезно за теб и бебето. А на съветниците ти им отговаряй, че не вярваш в поверия и суеверия.

Можеш ли да игнорираш съветите през бременността?

Някои дори трябва да игнорираш! Не е рядкост някой да има проблеми при износването на дете, но това съвсем не означава, че трябва и при теб да ги има. Ако си подготвена психически, грижиш се за здравето си и се интересуваш как да облекчиш раждането си, всичко би трябвало да мине нормално. А натрапчивите съвети и разните „филми на ужасите“ се научи да ги игнорираш. Не ти трябват. Най-много можеш да се опиташ да събереш повече информация, да прочетеш някаква специализирана литература и… Да се настроиш позитивно!

„Правилните“ съвети през бременността

Понякога върху бъдещите майки се изливат цели вагони от съвети. При това мама казва едно, свекървата – друго, а мъжът ти изобщо се колебае чия страна да заеме. И което е най-интересното, всеки смята гледната си точка за правилна и дава съвети с най-добри намерения. Но не всеки знае как наистина трябва да бъде.

В тази ситуация най-добре ще е да не слушаш никоя страна, а да избереш това, което ти е удобно именно на теб. Може да ти се наложи да минеш на непълен работен ден, да започнеш да спазваш диета, но това трябва да е твоят избор! А на роднините ти, в отговор на многобройните им съвети, им предложи да прочетат някакви статии за прогресивните методи за отглеждане и възпитание на дете.

И запомни най-важното нещо. На детето ти му е добре, когато на теб ти е добре. Имайки предвид това, можеш да анализираш всеки съвет през бременността си. Ако сметнеш, че ще са ти полезни и ще ти донесат удоволствие, защо да не се вслушаш в тях? В противен случай е най-добре да се въздържиш.

P.S. В заключение ни се иска да ти препоръчаме статията „Как да се държиш, ако жена ти е бременна? Съвети за бъдещи татковци". Смятаме, че на мъжката половина ще ѝ е полезно и не по-малко интересно.