Отговорните родители се замислят за здравето и развитието на детето си много преди да настъпи времето за училище. Но много от съвременните методи за пренаталното развитие плашат бъдещите майки с „обемността“ си. Затова ще разгледаме няколко леки и приятни начина за подпомагане развитието на бебето по време на бременността.

1. Слушаме. Бебето в корема на мама възприема перфектно всички външни звуци. При това не само ги чува. При всеки звук при майката се появява определена емоционална реакция, която се предава на бебето. Освен това бебето не само възприема звука, а и запомня състоянието, което провокира той. Тоест, ако заспиваш на тиха и спокойна музика, след раждането тя ще успокоява по същия начин и бебето ти.

2. Правим гимнастика. Физическите упражнения са много полезни за бебето, тъй като те усилват плацентното кръвоснабдяване. Съответно мозъкът на бебето получава повече кислород и хранителни вещества, необходими за неговото развитие. Освен това се тренира и вестибуларният апарат.

3. Говорим за това, което ни заобикаля. Можеш да стимулираш интелектуалното развитие на бебето си навсякъде: на разходка, по пътя за работа, докато вършиш домашните си задачи. Достатъчно е просто да му описваш това, което виждаш.

4. Релаксираме. Намирай време да се отпускаш. Това не само ще ти помогне да намалиш напрежението в мускулите си, а и ще даде възможност на бебето ти да „обработи“ получената информация.

5. Хубава музика. Според специалистите по пренатално развитие е най-добре да слушаш класическа музика. Но когато избираш репертоара, се замисли дали ще ти хареса той. Ако ще караш себе си насила да слушаш музикални композиции само заради бебето, това няма да му донесе никаква полза. Най-добре си избери съвременна музика, която ще ти носи удоволствие.

6. Хранене. Разбира се, основната функция на балансираното хранене е да осигури на бебето витамини, минерали и полезни вещества за „строежа“ на детския му организъм. Но закуската или обядът могат да подпомогнат развитието на бебето. Защото всичко, което ядеш ти, яде и бебето ти – това значи, че то може да изгради кулинарния си вкус много преди да се появи на бял свят. Затова не бързай, когато се храниш. Най-добре се храни бавно, като разказваш на бебето си какво ядеш и от какво е направено.

7. Плуване. Децата много обичат водните процедури. Когато мама плува, бебето почти не изпитва силата на земното притегляне и започва да мърда по-активно, като така тренира мускулите си, при това изпитва голямо удоволствие.

8. Повече смях. Положителните емоции повишават нивото на хормоните ендорфини в кръвта, които нормализират артериалното налягане и сърдечния пулс на бебето, а освен това подобряват усвояването на хранителните вещества.

9. Чужди езици. Гледането на филми и приказките, слушането на музика на други езици по време на бременност значително облекчава изучаването им за в бъдеще.

10. На кого ще прилича бебето? Отделяй по малко време на ден да си представяш как се развива бебето ти. Не е задължително да „програмираш“ някаква определена негова визия, по-добре си го представяй здраво, умно и добро.

Каквото и да правиш за развитието на своето бебе през бременността, помни, че най-важното нещо за него е обичта на неговите родители.