И недохранването, и преяждането през бременността са еднакво вредни както за вътреутробното развитие на бебето, така и за състоянието на бъдещата майка. Въпросът за оптималното, препоръчителното качване на килограми през бременността вълнува всички жени в това положение – и така трябва да бъде. Задължително трябва да следиш всеки ден какви килограми качваш, като избягваш и двете крайности – и недостатъчното, и излишното.

Нормално качване на килограми през бременността

За да сметнеш правилното качване на килограми, трябва знаеш индекса на телесната си маса, тъй като ще трябва да смяташ точно спрямо него. За целта трябва да сметнеш ръста си на квадрат (например 1,75 х 1,75 м). а след това теглото си в килограми трябва да разделиш на получения резултат от твоя ръст на квадрат. И след това вече си вадиш изводите:

  • ИТМ < 18,5 се смята за тегло под нормата;
  • ИТМ = 18,5-25 е нормален показател;
  • При ИТМ > 30 говорим вече за затлъстяване.

Оптималното, препоръчително според лекарите напълняване през бременността зависи именно от твоя ИТМ, преди да забременееш. А за да определиш показателите, които няма да навредят нито на бебето, нито на теб, ще ти помогне следната таблица:

Тегло преди бременносттаМинимално качване на килограми при бременностМаксимално качване на килограми при бременност
Поднормено12 кг18 кг
Нормално11.5 кг16 кг
Наднормено7 кг11.5 кг
Затлъстяване5 кг9 кг

Тези числа трябва да са ти постоянно пред очите, за да можеш всеки ден да контролираш теглото си. Ако тази таблица е полезна през последните етапи от бременността, то през цялата бременност можеш да използваш специално съставената графика за качване на килограми през бременността по седмици. Това ще ти помогне да разпределиш увеличаването на килограмите правилно и дозирано.

Седмица от бременносттаПоднормено теглоНормално теглоНаднормено тегло
20.5 кг0.5 кг
0.5 кг
41 кг0.7 кг0.5 кг
61.4 кг1 кг0.6 кг
81.6 кг1.2 кг0.7 кг
101.8 кг1.3 кг0.8 кг
1221.5 кг0.9 кг
142.7 кг1.9 кг1 кг
163.2 кг2.3 кг1.4 кг
184.5 кг3.6 кг2.3 кг
Седмица от бременността
Поднормено тегло
Нормално тегло
Наднормено тегло
205.4 кг4.8 кг2.9 кг
226.8 кг5.7 кг3.4 кг
247.7 кг6.4 кг3.9 кг
268.6 кг7.7 кг5 кг
289.8 кг8.2 кг5.4 кг
3010.2 кг9.1 кг5.9 кг
3210.3 кг10 кг6.4 кг
3412.5 кг10.9 кг7.3 кг
3613.6 кг11.8 кг7.9 кг
Седмица от бременността
Поднормено тегло
Нормално тегло
Наднормено тегло
3814.5 кг12.7 кг8.6 кг
4015.2 кг13.6 кг9 кг

Трябва да имаш предвид, че тези цифри при всяка жена ще са строго индивидуални. Къде отиват всички тези килограми, които качваш?

Причини за напълняване през бременността

Всички качени през бременността килограми се изразходват от организма ти много рационално. Защо са му толкова много?

  • Бебе – 3 килограма;
  • Матка – 1 килограм;
  • Плацента – 500 грама;
  • Околоплодни води – 1 килограм;
  • Допълнителна кръв – 1,5 литра;
  • Гърди – 500 грама;
  • Вода – 2 литра;
  • Мазнини – 4 килограма.

Показателите са много приблизителни и индивидуални, но показват защо бременните жени качват килограми и къде отиват тези килограми. Причините за излизането от нормалните граници могат да са отоци или неправилно, небалансирано хранене. В тези случаи лекарите обикновено препоръчват да намалиш количеството приемана вода или храна.

Отклонения от нормите

Какво да правиш, ако изобщо не ти се получава да качваш килограми през бременността си в по-горе изложените граници? Първо, трябва да се консултираш регулярно по този въпрос с лекаря, който следи бременността ти. И второ, да правиш само това, което той ще ти каже.

Рязко качване на килограми през бременността

Рязкото напълняване ще усложни протичането на бременността, тъй като ще ти е много трудно да носиш собственото си тяло, при положение, че преди седмица на практика изобщо не си тежала много, а днес вече е доста, та дори и да е в рамките на нормите. Това може да натовари прекалено много различни органи – стомах, пикочен мехур, сърце. А и така им се налага да работят за двама. Ще се справят ли с това? Ако усещаш, че започваш рязко да напълняваш, не започвай диета. Причината за това могат да са обичайните за бременността отоци.

Наднормено тегло при бременност

Много по-лошо ще е, ако качваш излишни килограми, които излизат много от границите на графиката. Прекаленото качване на килограми няма да позволи на вътрешните ти органи (и преди всичко, на бъбреците ти) да функционират нормално. В тези случаи по принцип в организма започват да се задържат течности, което води до хестоза. Всички тези процеси се отразяват отрицателно и на формирането, и на развитието на бебето във всеки етап от бременността. В този случай вече трябва да се замислиш за някаква диета и балансиране на храненето си, но отново да е с разрешението на лекаря.

Недостатъчно качване на килограми през бременността

Ако по никакъв начин не можеш да достигнеш до показателите, посочени в таблицата, това също може да има последици не само за здравето, а и за живота на бебето. В този случай няма да можеш да му осигуриш пълноценно хранене и всички необходими му витамини и минерали. Това ще се отрази върху формирането на различни системи, което може да доведе до преждевременно прекъсване на бременността.

При бременност има и по-особени случаи, когато качването на килограми през бременността се пресмята строго индивидуално.

Особени случаи

Към тези случаи се отнася многоплодната бременност.

Качване на килограми при бременност с близнаци

При многоплодна бременност трябва да се опиташ да влезеш в границите от 16 до 21 килограма. Не допускай едното от децата ти да гладува в утробата ти и да не получава достатъчно от необходимите му вещества.

Качване на килограми при втора бременност

Може да излезеш с 2-3 килограми от данните в графиката. Това е нормално, така че не се притеснявай.

Имайки предвид всички тези нюанси, можеш да се ориентираш бързо в оптималните числа и вече да не се притесняваш, като следиш менюто си и колко ядеш. Ако спазваш нормите, може да износиш здраво бебе, да избегнеш усложнения при раждането и да съхраниш собственото си здраве.