При повечето здрави хора кръвното налягане се колебае в границите от 90/60 до 140/90 mmHg, където горната граница показва налягането при съкращаване на сърдечния мускул, а долната – налягането между съкращенията на предсърдията и вентрикулите на сърцето.

При отклонение в кръвното налягане от нормата може да се появи главоболие, световъртеж, нарушен сърдечен ритъм и отоци. Макар че понятието „норма“ е много относително. Индивидуално е за всеки човек.

Трябва задължително да знаеш твоята си норма. Това ще ти помогне да контролираш кръвното си през бременността. Още при първата женска консултация лекарят ще го измери и ще го проверява през цялата ти бременност.

Високото кръвно по време на бременност е опасно не само за теб, а и за бебето. Затова се опитай да преценяваш реално състоянието си. Главоболието не е най-страшното нещо, може да настъпят нарушения в работата на бъбреците или хипертонична криза.

Обърни внимание на това, че високото кръвно при бременност е причина за намален приток на кръв към плацентата, в резултат на което може да се предизвика забавяне на въреутробното развитие на бебето.

Ако високото кръвно налягане те е притеснявало и по-рано, тогава задължително трябва да го контролираш през бременността си.

Кога трябва да се контролира кръвното?

  • Ако ти е първа бременност;
  • Ако очакваш близнаци или тризнаци;
  • Ако си на по-малко от 20 или на повече от 35 години;
  • Ако имаш заболяване на бъбреците или диабет;
  • Ако си с наднормено тегло.

Много по-трудно ще е за тези, които страдат от хипертония. В този случай решението за бременността трябва да се взима само след преглед от лекар. В някои случаи това може да бъде опасно за живота.

Но ако лекарят не възразява, тогава давай! Само че следи внимателно кръвното си. И не забравяй да обсъдиш с лекаря си лекарствата, които приемаш. Може да трябва да се сменят с други. Защото не всички лекарства са безопасни за бебето.

Как да нормализираш кръвното си при бременност?

Трудно е да ти дадем някакви общи препоръки. Индивидуално е за всеки, в зависимост от особеностите на организма, здравословното състояние и в кой период е бременността. Ниското кръвно по време на бременност обикновено се лекува много лесно. Достатъчно е, заедно с лекаря, да избереш натурален продукт за повишаване на кръвното.

Високото кръвно може да създаде много повече проблеми. Ако не е много високо, може да се разминеш само с режим на легло и диета. Ако е необходимо, лекарят ще подбере необходимите лекарства.

Ако лечението не оказва необходимия ефект, е възможно да ти предложат хоспитализация. Не се отказвай от нея. В болницата ще си под постоянен контрол и при нужда ще можеш да получиш бързо медицинска помощ.