През 32-ра седмица от бременността всичко ще те подсеща за скорошното раждане – и поведението на бебето в утробата ти, и подготвителните контракции, и последният планов преглед при лекаря.

Развитие на бебето през 32-ра седмица бременност

Малкото човече вече на практика е формирано – сетивните му органи работят чудесно, от личицето му са се изчистили бръчиците, главата му се е покрила с косичка. Продължава усъвършенстването на нервната му система.

Предлежание

Предлежанието на бебето е от голямо значение за успешното раждане. Напомняме, че повечето от децата към 32-рата седмица от бременността вече са се обърнали с главата надолу, за да облекчат появата си на бял свят. Ако твоето бебе не бърза да се обърне, не се паникьосвай, но е време да вземеш мерки, за да се случи.

Двигателна активност

Бебето е започнало да се движи по-малко, но само защото вече му е тясно. Но пък ако нещо го притеснява, ударите му стават много по-осезаеми. Но какво щастие е да усетиш отвътре ту малкото му юмруче, ту мъничката му петичка! Ако двигателната му активност не се е понижила в сравнение с предишната седмица, е добре да кажеш на наблюдаващия лекар – това може да е знак, че бебето страда от кислородна недостатъчност.

Общи показатели

Бебенцето ти вече тежи около 1700 гр, а на ръст може вече да е достигнало до 43 см.

Какво те очаква през 32-ра седмица от твоята бременност?

Състояние на бременната жена през 32-ра седмица

Освен отоците и болките в гърба, които са вече почти постоянни, 32-рата седмица може да те притесни с нови усещания, за които трябва да си подготвена.

Бракстън-Хикс контракции

Теглещото усещане в долната част на корема става все по-осезаемо. Подготвителните, лъжливите контракции Бракстън-Хикс ще станат постоянен спътник за теб. Те са безболезнени, нерегулярни и редки – това ги различава от истинските контракции. Не трябва да те притесняват – всички бременни жени минават през това.

Безсъние

Коремът ти пречи да си избереш удобна поза за сън, постоянно се появяват тревожни мисли и предродилни контракции – всички това е причина за безсъние.

Устремено качване на килограми

Не много добър фактор за предстоящото раждане е устременото качване на тегло през последните седмици. Нормално се смята за 32-ра седмица теглото ти да е сбор от първоначалното ти тегло преди бременността + 10-12 кг. Всичко друго ще е излишно.

По принцип вече би трябвало да си се научила да се справяш стоически с всички неприятни усещания от положението си, така че и тези трудности ще са ти по силите.

Какво да правиш през 32-седмица бременност?

Какво можем да препоръчаме на жените, които са в тридесет и втора седмица от своята бременност?

За обръщането на бебето

Ако бебето все още не е с главата надолу, е време да му помогнеш да се преобърне в утробата ти, за да родиш успешно. Как да направиш това?

  • Първо, всеки ден прави специалните упражнения за седалищно предлежание.
  • Второ, стой за няколко минути всеки ден в поза лотос ( но за кратко).
  • Трето, просто поговори на бебето – помоли го да се обърне както трябва. Много многодетни майки казват, че дори и това помага. Във всеки случай, ласкавият глас на мама ще успокои бебето и ще му помогне да намери правилното си място в утробата ти.

Облекчаваме Бракстън-Хикс контракциите

Ако коремът те стяга все повече, можеш да постоиш в топла вана и така ще ти мине.

Срещу безсънието

Ако те е атакувало безсъние, поставяй си възглавница под краката нощем, можеш да пиеш успокоителни, изписани само и единствено от лекар, дишай свеж въздух преди лягане и се опитвай да си почиваш през деня.

Не забравяй да се храниш правилно, да контролираш теглото си, да се разхождаш повече пеша, да правиш леки упражнения и да поддържаш доброто си настроение.

Преглед при лекаря през 32-ра седмица

През 32-рата седмица лекарят може да ти назначи последния за бременността ти ултразвук. Ще ти даде направление за третия, последен преглед при всички специалисти, за да удостоверят, че си готова да родиш. При отрицателен резус-фактор може да ти назначат пореден курс десенсибилизираща терапия.

Най-важното през 32-рата седмица е да запазиш бодрия си дух и перфектното си настроение – точно те ще са ти верни помощници в успешното раждане, което вече наближава.