Тридесет и шестата седмица от бременността ознаменува края на етапа, в който роденото сега бебе се смята за преждевременно родено – то ще се роди пълноценен човек, тъй като формирането на системите в малкия му организъм е към своя логичен завършек.

Развитие на бебето през 36-та седмица

И така, бебето вече е достатъчно развито, за да се появи на бял свят, какво се случва с него през тази седмица бременност?

Външни данни

Личицето на бебето е вече изравнено и е станало гладко, пухкавите му бузки биха зарадвали неговите родители, ако го видят сега.

Вътрешни органи

Черепът на бебето остава мек, за да премине по-лесно през родовите пътища. Активно работи черният дроб, натрупва се желязо за нормалното функциониране на кръвообращението му през първата година от неговия живот. Продължават да се развиват и усъвършенстват нервната, имунната и ендокринната му системи.

Предлежание

Бебето едва ли вече ще може да се преобърне в утробата ти, макар че има изключения. В матката ти е вече толкова тясно, че не му достига място, за да се преобърне.

Общи показатели

Бебето вече няма накъде да расте, тъй като в матката ти става все по-тясно с всеки изминал ден. Затова пък качва на тегло и през 36-тата седмица от твоята бременност бебето ти вече достига до 2750 грама, а на ръст може да достигне до 47 сантиметра. От 36-та седмица нататък теглото и ръстът на бебето ще са индивидуални показатели, които ще започнат да зависят от наследствените, външните и различни други фактори – ето защо всички деца се раждат с различни ръст и тегло.

Бебето вече на практика е готово да се появи на бял свят, въпросът е само колко готова си ти за това.

Състояние на бъдещата майка през 36-та седмица

Сега е много важно да слушаш организма си, защото всичко в него ще е насочено към появата на бебето ти на бял свят. Какво може да се случи?

Да ти „падне“ коремът

Бебето се премества по-близо към родовите пътища. Ще ти стане по-лесно да дишаш, киселините ще изчезнат, но ще започне да те боли в областта на таза, тъй като бебето ти ще натежава на тазовите ти кости.

Изпадането на тапата

В никакъв случай не трябва да се плашиш, ако видиш розова или безцветна слуз – това е слузестата тапа, която е изпаднала от маточната шийка, което е нормално за този етап от бременността.

Инстинктът на гнездене

Можеш да се учудиш от самата себе си, но ще започнеш да подреждаш детската стая изключително активно. Няма нищо учудващо в това – психолозите наблюдават такова поведение при 99% от бременните жени и го наричат инстинкт на гнездене.

По принцип бременността ти би трябвало да протича нормално, няма да забележиш никакви отклонения или нови усещания.

Какво да правиш през 36-тата седмица бременност?

Избор къде ще раждаш

Вече е време да решиш къде ще раждаш, прегледай всички отзиви и препоръки, иди до там, за да видиш и да се успокоиш. Някои застрахователни компании сключват договори за раждане, като гарантират неговия успех. Ако това ще те успокои, сключи такъв договор. Багажът с необходимите неща за родилното трябва да е вече готов.

Правилно хранене

Много жени отбелязват, че имат много добър апетит непосредствено преди раждането. Това е напълно разбираемо – сега трябва да храниш двама пълноценни човека. Затова трябва категорично да изключиш от менюто си:

Увеличи консумацията на пресни плодове и зеленчуци (но и тук не се престаравай), кисело-млечни продукти.

Физическата и моралната подготовка за раждането през 36-тата седмица от бременността трябва да върви с пълна пара.

Преглед при лекаря през 36-та седмица

Лекарят ти ще те измети и претегли и дори може да пресметне по специална формула колко горе-долу ще тежи бебето, когато се роди. Независимо че това е примерен показател, често той съвпада с реалността. Време е да се посъветваш с лекаря ти къде ще раждаш и при кого. Много важно е сега да решиш тези въпроси, ако имаш някакви отклонения при протичането на бременността ти (например ако плодът е със седалищно предлежание).

Ето каква седмица те очаква, мила бъдеща мамо. Пази скъпоценния си товар и избягвай ненужните притеснения и страхове – изобщо не ти трябват.