37-ма седмица от бременността е нов етап в живота на детето и неговата майка. Сега не трябва да се притесняваш, че може да родиш преждевременно, тъй като бебето, родено след 37-ма седмица, се смята за напълно пълноценно.

Развитие на бебето през 37-ма седмица

Ако бебето вече е пълноценно малко човече, какво ще се случва с него в този период?

Външни данни

Бебето вече няма да се променя по външност до самото си раждане, само косата и ноктите му ще растат. Главата и коремчето му сега са горе-долу с еднаква обиколка.

Вътрешни органи

Активно се формира нервната система – около нервните клетки се образува защитна обвивка и движенията на бебето стават по-координирани. Започва да се изработва кортизон – необходим за работата на белите дробове хормон. Надбъбречните жлези на бебето вече не си почиват и произвеждат хормон, който защитава бебето от стреса при раждането.

Общи показатели

Общите показатели сега при всяко дете са строго индивидуални. Някои продължават устремено да качват тегло и може вече да тежат до 3 килограма, други малко забавят добавката на грамчета и тежат около 2800-2900 грама. С ръста се случва същото – някои достигат вече до 50 сантиметра, други все още не. Повечето килограми на бебето няма да са добър показател, тъй като това ще усложни раждането.

Ако си с близнаци, 37-ма седмица бременност се смята за последна за бременността.

Състояние на бременната жена през 37-ма седмица

Нищо ново няма да срещнеш през тази седмица. Усещане за тежест и желание да родиш скоро – това ще усещащ сега.

Раздразнителност

Уморена си, затова в поведението ти могат да се наблюдават безпричинни изблици на гняв и раздразнение, които вече няма да си в състояние да контролираш. На бъдещите татковци ще им е полезно да прочетат „Как да се държиш, ако жена ти е бременна? Съвети за бъдещи татковци.

Безсъние

Предродилните страхове и тежестта не ти дават дълго време да заспиш и да си избереш удобна поза за сън.

Силни болки в областта на таза

Бебето натиска тазовите ти кости, затова те боли толкова. Трябва да го изтърпиш.

Подготовката за бъдещото раждане в организма ти върви с пълна пара.

Какво да правиш през 37-ма седмица от бременността?

Сега можеш да облекчиш състоянието си само като си търсиш удобна поза – нищо друго. И продължавай да се подготвяш за раждането.

Приготви багажа за родилното

Без да бързаш, добре обмислено си провери багажа за родилното, където задължително трябва да има следните неща:

  • Документи: лична карта, акт за раждане, направление и друго, за което ще те информира гинекологът ти;
  • Ножче за бръснене/самобръсначка (в случай че раждането те изненада и бебето побърза да излезе, контракциите ти са на често и болезнени и нямаш възможност да свършиш това у дома);
  • Чехли, най-добре гумени, с които да ходиш в банята;
  • Лигнин, който ще ти е необходим след раждането вместо дамски превръзки;
  • Дрехи (нощница, свободен халат, удобно и качествено долно бельо);
  • Вещи за лична хигиена (сапун, четна и паста за зъби, шампоан, кърпа);
  • Помпа за кърма.

Не оставяй събирането на багажа за родилното за последния момент, когато няма изобщо да ти е до това, в бързината със сигурност ще забравиш нещо.

Храни се правилно

Още веднъж ще напомним, че трябва да се храниш правилно. Не може вече да се глезиш с нещата, които ти се прияждат. Имай предвид, че заради само един неправилен продукт бебето ти може да развие алергично заболяване, което ще трябва дълго да се лекува. Така че помисли за здравето на детето си и се въздържай от съмнителни вкусотии (сладко, пушено, мариновано, кофеин, алкохол и т.н.). Междувременно можеш да започнеш да четеш какво можеш да ядеш след раждането, скоро ще ти потрябва тази информация.

И не забравяй да се подготвиш морално за предстоящото раждане – бъди само позитивно настроена.

Преглед при лекаря през 37-ма седмица бременност

Наблюдаващият те лекар ще контролира последните дни от бременността ти. Може да ти назначи ултразвук при нужда, да те изпрати на изследвания, да те измери и претегли. До края на бременността ти лекарят ти ще бъде само наблюдател и консултант по интересуващите те въпроси.

Страховете за предстоящото раждане остават в миналото, така че можеш да се отпуснеш и да чакаш първите симптоми на раждането – падането на корема и контракциите.