Тридесет и първата седмица от бременността едва ли ще донесе нещо ново на теб и на бебето – всичко си е наред, по план. Бебето качва тегло, расте усилено, ти се въоръжаваш с търпение, стоически носиш цялата тежест на своето положение и се подготвяш за раждането.

Развитие на бебето през 31-ва седмица

Бебето на този етап усилено набира тегло, превръща се от ембрион в пухкаво здравеняче.

Предлежание

Много деца вече са в позицията, в която трябва да са, за успешно раждане, някои деца се преобръщат точно през тази седмица, а на други изобщо не им се ще да заемат необходимото положение в утробата на майка си. Не се паникьосвай – ще успее. Малко можеш да ускориш този процес с упражнения при седалищно предлежание. Чети повече по този въпрос ТУК.

Двигателна активност

На бебето му става тясно да се движи, но не спира да те рита. Някои бебета са по-спокойни, заявяват присъствието си на майка си само с леко поритване. А други не могат да се успокоят и да се наместят в гнезденцето си, ритат майка си и ѝ показват, че им се иска да се родят по-бързо.

Плацента

Плацентата, започвайки от 31-вата седмица, започва да старее функциите ѝ намаляват, но ако ти водиш здравословен начин на живот, това по никакъв начин не е опасно за бебето ти. Ако си пушила, позволявала си си да пиеш, приемала си лекарства, процесът на стареене на плацентата ще е по-бърз, което заплашва бебето с кислородна недостатъчност.

Общи показатели

Бебето ти вече тежи 1,5-1,6 килограма, а ако може да се опъне в утробата ти, ще бъде високо 41-42 сантиметра. 

На бебето вече му става все по-тясно в къщичката му и никой не усеща това така, както майка му.

Състояние на бременната жена през 31-ва седмица

Да, ще трябва да се примириш, че сега тежестта в долната част на корема ти ще се увеличава с всеки ден. Макар че някои бременни казват, че никога не са се чувствали толкова леко и свободно, както през тази седмица от бременността си – очакването на предстоящото раждане, скорошният край на бременността, устремената и приятна подготовка за раждането на бебето – ето това кара бременните жени да забравят за всичките си изпитания и лишения през този период, а именно:

Тежест в цялото тяло

Теглото ти се увеличава и това се отразява на кръста ти – болките в гърба могат да те притесняват все по-често. Затова пък костите на таза ти трябва да те болят вече по-малко, тъй като в организма ти през 31-ва седмица бременност се произвежда хормонът релаксин, който отпуска връзките на тазовите кости.

Отоци

Някои бременни жени, дори и с ограничен прием на течности и сол, не могат да се справят с отоците. Възможно е причината да е наднорменото тегло.

Разсеяност и умора

През 31-ва седмица много бременни започват да се изморяват дори и от най-малките усилия и могат да станат изключително разсеяни.

Не всички успяват да запазят доброто си настроение. Някои жени имат чувството, че това никога няма да свърши, започват да се появяват всякакви страхове от раждането, точно каквито са противопоказни за бременни жени. И ако това се трупа с времето, сега трябва да се избавиш от лошото си настроение.

Какво да правиш през 31-ва седмица бременност?

Ако се възстановиш в емоционален план, ще понасяш физическите си несгоди много по-леко.

Повдигни настроението си

Мисли само положително, глези се, не се разстройвай за глупости, организирай малкото кралство за новороденото – детската стая. Слушай приятна музика и си почивай повече. Най-общо, научи се да се отпускаш, докато си бременна.

Поддържай физическата си форма

Сега вече трябва да можеш да се справяш с обичайните проблеми. Отоците? По-малко вода и сол, масаж на краката, специалните чорапогащи ще облекчат състоянието ти доста. Болки в гърба? Релаксация, леки упражнения, масаж, удобна поза – те ще решат този проблем.

Положителните емоции и полагането на грижи за самата себе си – това е залогът за успешно протичане на 31-ва седмица от твоята бременност.

Преглед при лекаря през 31-ва седмица

Няма непредвидени изследвания, ако бременността ти протича в рамките на нормалното, през тази седмица. Не пропускай женска консултация, следи стриктно лекарските съвети и коментирай с лекаря си всичките си страхове и съмнения.

Запомни, мина повечето от пътя, скоро ще родиш бебето си, което ще преобърне целия ти живот.