Тази седмица от бременността ще те направи по-тежка с поне още два килограма – това са промените, които те чакат сега, на този етап от нелекото ти, но приятно положение.

Развитие на бебето през 35-та седмица

Бебето вече на практика е приключило своето формиране – останали са само дребни щрихи, които ще се доизвайват през последните седмици преди раждането му.

Външен вид

Външно бебето вече се променя малко, само расте и качва тегло, а му се появява и повече коса, чийто цвят след раждането може да се промени коренно, което се отнася и за очите му.

Вътрешни органи

Приключва формирането на белите дробове, продължават да се усъвършенстват мозъкът и нервната система.

Общи показатели

Малкото човече сега вече тежи към 2500 грама и е високо до 46 сантиметра.

Усещаш тази тежест вътре в себе си и полагаш огромни усилия, за да издържиш последните седмици от бременността си.

Състояние на бременната жена през 35-та седмица

Бракстън-Хикс контракциите продължават, може да ти падне и сега коремът, бебето може да заеме най-накрая правилното предлежание в утробата ти, отоците и болките в кръста – всичко това вече ти е познато и вече си свикнала с тези неща. Може да се появят проблеми със съня и болки в тазовите кости.

Безсъние

Все по-трудно ще ти е да си избереш удобна поза, в която да можеш да заспиш, така че след 35-тата седмица може да се появят проблеми със съня ти.

Болки в таза

Понякога ще ти се струва, че някой те хваща и започва да разтваря тазовите ти кости настрани. Това започва от момента, в който коремът ти падне надолу и бебето ти застане в предродилна поза, така че болките са обясними. Но не всеки може да ги изтърпи. Някои жени ги усещат с цялата им сила, при други съвсем не се усещат. Тежкото бебе, със своите 2500 грама, натежава на костите на таза ти, които не са свикнали с такава тежест. Така че просто ще трябва да го изтърпиш.

Не ти остава друго, освен да се запасиш с търпение и да облекчиш състоянието си по всякакъв възможен (и невъзможен също) начин.

Какво да правиш през 35-тата седмица бременност?

Как да се справиш с трудностите през тази седмица?

Дишай свеж въздух

Това сега е просто необходимо не само защото кислородът е необходим за бебето, свежият въздух успокоява, релаксира и по принцип подпомага по-бързото заспиване. Така че разходките вечер (за най-малко час) ще са много полезни, стига навън да не вали порой и да е студено (сега трябва да се пазиш от настинки) или да не е поледица (абсолютно трябва да изключиш всякакъв риск от падане през последните седмици на бременността си).

Пий мляко

Млякото не е само калций, който е важен минерал за бъдещите майки, за формирането на костите на бебето, а и успокояващо средство, ако е леко претоплено и се пие преди лягане. Така че млякото в твоя случай е поредното спасително средство срещу безсънието.

Прави гимнастика

Много бременни жени правят голяма грешка, като се отказват през последните етапи на бременността от специалната гимнастика за бременни, под предлог, че им е тежко и са уморени. Леките физически упражнения тонизират, повдигат настроението, не позволяват на мускулите да атрофират и ги подготвят за предстоящото изпитание – раждането. Освен това те могат да помогнат бебето да се обърне правилно в утробата ти.

Ако си в добро настроение и позитивно настроена, всичките трудности през тази седмица съвсем скоро ще останат в историята, а в бъдещето те очаква финалната права – раждането на дългоочакваното и обичаното вече от всички бебче.

Преглед при лекаря през 35-та седмица

Лекуващият те лекар, който ще продължава да наблюдава всичките ти параметри и състоянието на бебето, ще ти помогне да се справиш с всичко трудности. Може да те изпрати на кръвни изследвания – това ще е единствената процедура, която ще трябва да преминеш през 35-тата седмица, ако няма никакви отклонения в протичането на бременността ти. Няма да трябват други изследвания.

Както виждаш, няма нищо катастрофално през тридесет и петата седмица бременност, така че се въоръжи с търпение и се наслаждавай на състоянието си, доколкото ти е възможно в твоето положение.