39-тата седмица от бременността много често завършва с раждане, така че не на всяка бременна жена и предстои да разбере какво е да си в 40-та седмица.

Развитие на бебето през 39-та седмица

Въпреки че ти става все по-трудно да износваш бебето си, сега можеш изобщо да не се притесняваш как ще се роди – това е вече едно напълно оформено бебе, което съвсем скоро ще притиснеш към гърдите си.

Външни данни

Мъхът по кожата на бебето вече го няма, с изключение може би само по гънките на тялото му. Бебето се е свило и сега коленцата му са притиснати към брадичката му, тъй като вече няма място в утробата ти.

Вътрешни органи

Всичко е формирано и вече функционира активно. Всички жизненоважни органи и системи са готови за живот извън утробата ти. Бебето трябва да е спокойно. Иначе, ако е много активно, има риск да се оплете в пъпната връв и това ще е сериозно усложнение при раждането му.

Общи показатели

Има бебета, които през 38-ма или 39-та седмица се раждат доста по-едрички, отколкото бебетата, родени през 40-та или 41-ва седмица от бременността. Не се втелясвай – всяко бебе си е с индивидуални показатели спрямо наследствените фактори. Дори ако бебето ти се е родило 2800 грама, вместо очакваните 3500 грама, няма страшно.

Най-важното за теб е да родиш здраво бебе и да си силна, защото ще трябва да бъдеш силна съвсем скоро.

Състояние на бременната жена през 39-та седмица бременност

Не очаквай от последните дни от бременността си нещо ново. Вече си подготвена за всичко и не бива да се изненадваш от метаморфозите, които подготвят организма ти за щастливото събитие:

  • Бебето пада надолу – съответно ще ти е по-леко да дишаш, но ще ти е по-трудно да седиш;
  • Дори и подготвителните контракции вече се понасят трудно;
  • Настроението ти може да се влоши много, тъй като подсъзнателно, колкото и да се опитваш да не се страхуваш, ще изпитваш притеснения преди раждането и заради неизвестното, което те очаква след това.

С всеки ден ще искаш все повече да видиш и да целунеш съществото, което толкова месеци е слушало как бие сърцето ти отвътре.

Какво да правиш през 39-та седмица от бременността?

Няма да можеш да предприемеш нищо кой знае какво сега: физическите упражнения и спортът за бременни са ти на практика недостъпни, защото коремът ти е много голям, но пък можеш да правиш по няколко пъти на ден леки завъртания наляво-надясно. Как още можеш да облекчиш състоянието си?

  • Разхождай се повече, за да могат белите ти дробове да получават достатъчно кислород;
  • Контролирай храненето си – не се прехранвай, но и не мъчи с гладуване себе си и бебето;
  • Заобиколи се само с любими и приятни неща и хора, избягвай негативните емоции и още повече – не смей да плачеш – бебето ти е много чувствително към емоционалното ти състояние;
  • Ограничи „общуването“ си с битовите уреди – телевизор, микровълнова фурна, хладилник, мобилен телефон. Учените, разбира се, казват, че лъчението им е безопасно за здравето, но не рискувай.

Хората около теб също трябва да проявят разбиране към теб и да те подкрепят всячески. Ако вече имаш деца и си решила да раждаш отново, дори и при тежкото ти положение не бива да ги лишаваш от своите ласки и любов – това може да им нанесе психическа травма. Те и без това те ревнуват от още нероденото братче или сестриче. И ако сега изпуснеш момента и не им покажеш обичта си към тях, в бъдеще това може да доведе до нежелани последици. Бъди мъдра и разумна – не ограбвай първото си дете заради второто – те трябва да са ти еднакво важни.

Преглед при лекаря през 39-та седмица

Лекарят може само да ти даде направление за хоспитализация при прегледа, тъй като 39-та седмица от бременността е нормално време за раждането, което може да започне всеки момент. Така че няма да е излишно да си имаш направление, така ще си по-спокойна и сигурна.

Съвсем близо си вече до най-хубавия момент, в който ще изиграеш най-важната роля в живота си – да дадеш нов живот. Така че се настрой положително! Успешно раждане!