Поредната – тридесет и четвърта седмица бременност – е продължение на интензивната подготовка на бебето и жената за предстоящото раждане.

Развитие на бебето през 34-та седмица

Бебето на практика е готово да се роди, формирането на всички процеси и вътрешни органи постепенно приключва.

Външен вид

Подкожните бели мазнини съставят почти 8% от общото тегло на бебето, така че кожата му е вече гладка и розова. Вече на практика няма пух по тялото си, а косата му се сгъстява.

Вътрешни органи

През тази седмица продължава активно да се сформира само белодробната тъкан, а всички други вътрешни органи вече са напълно работоспособни. Макар и белите дробове да се отворят, ако бебето реши да се дори сега, лекарите ще контролират нивото на важното вещество сърфактант. Продължава да се формира костната тъкан, като взима от организма ти калция.

Общи показатели

Бебенцето забавя растежа си, сега е високо около 43 см, и продължава да набира тегло – през 34-тата седмица от бременността вече е около 2250 грама.

Ако родиш през 34-та седмица от бременността си, бебето ще се смята за по-рано родено, но вече няма да се смята за недоносено.

Състояние на бременната жена през 34-та седмица

Обикновено през 34-тата седмица жените свикват с положението си и не се изненадват от нови усещания.

Бракстън-Хикс контракции

Мислиш, че вече си свикнала с подготвителните контракции? Тридесет и четвърта седмица ти е подготвила изненада – сега те ще бъдат постоянно, почти като истинските, но разбира се, няма да са толкова болезнени.

Емоционално състояние

Психолозите и лекарите, които работят с бременни жени в напреднала бременност, отбелязват, че горе-долу на този етап повечето бременни жени се успокояват. Страховете преди раждането, както и останалите страхове на бременните, отиват на втори план, тъй като най-голямото им желание вече е да родят скоро – продиктувано е от умората.

„Падане“ на корема

През 34-та седмица при някои жени коремът „пада“, което значи, че бебето е готово да се роди. Сега можеш да си отдъхнеш – задухът и киселините най-накрая ще приключат.

Някои жени и сега може да ги мъчат отоци, а при почти всички я има болката в гърба.

Какво да правиш през 34-та седмица от бременността?

Всичко, което трябва да правиш, е нещо нормално и обичайно.

Хранене

Много е важно да не забравяш, че през последните седмици от бременността на бебето му трябва калций за костите, така че трябва да включиш в хранителния си режим богати на този микроелемент продукти: зърнени култури (овес, елда). Млечни продукти с високо съдържание на мазнини, фасул, ядки, риба (сьомга, сардини).

Физически натоварвания

Въпреки че ти е все по-трудно да станеш от леглото и дори да ходиш, не трябва да забравяш за физическото натоварване, което трябва да държи мускулите ти тонизирани – това ще е добре за раждането на бебето. Спортът за бременни трябва да ти носи удовлетворение и радост – може да ходиш на басейн, да тренираш с фитбол, лека гимнастика и дори… секс, дори и да е ограничен откъм пози.

Подготовка за раждането на бебето

34-та седмица е подходящото време да избереш къде ще раждаш и дори да си събереш багажа за болницата, тъй като не се знае кога ще реши да се дори бебето. Заеми се с оформянето на детската стая, защото след това изобщо няма да ти е до това. Ако все още не си купила всичко необходимо за бебето, време е. Погрижи се сега и за своя гардероб.

И не забравяй да правиш специалната гимнастика, ако бебето все още не се е обърнало главично в утробата ти. Не се паникьосвай, но положи усилия.

Преглед при лекаря през 34-та седмица

Състоянието ти се контролира изцяло от лекаря ти. През 34-тата седмица от бременността може да ни назначи ултразвук, за да види положението на бебето и състоянието на околоплодните води. Но обикновено ултразвук на този етап се назначава само при някакви съмнения, когато лекарят трябва да потвърди някакви негови съображения относно бременността ти.

Тридесет и четвъртата седмица от бременността означава, че времето, което остава до раждането, е съвсем малко вече и скоро ще се срещнеш с твоето бебче.