Дните започват да се изнизват бързо, отмятайки един след друг страниците на календара. И ето я – 15-та седмица от бременността, продължаваш да се наслаждаваш на състоянието си и се подготвяш за момента, когато бебето ти ще се появи на бял свят.

Развитие на бебето през 15-та седмица бременност

Всички органи на бебето продължават да се формират и оформят много активно, за да заприлича бебето ти все повече на човек.

Скелет

Формирането на костите на скелета и на костния мозък продължава. Долните крайници постепенно се издължават и стават напълно пропорционални спрямо ръцете и цялото тяло. Всички стави са подвижни, затова бебето ти не спира да ги движи.

Глава

Първата косичка започва да покрива главата на бебето и се виждат тънките лентички вежди. Фоликулите започват да произвеждат специални пигменти, ако на детето му е отредено да е тъмнокосо. Ушичките на бебето постепенно приемат нормална форма и вече могат да улавят звуци отвън. Клепачите на бебето все още не се отварят, но са толкова тънки, че очичките му могат да реагират на светлина.

Вътрешни органи

Сърчицето на бебето продължава да работи активно и кръвоносната му система постепенно се усъвършенства – сега през тънката червена кожа могат да се видят кръвоносните съдове. Трахеята е пълна не с въздух, а с течност, иначе можеше да се чуе как хълца.

Общи показатели

Бъдещото ти съкровище качва стремително тегло, което през 15-тата седмица от вътреутробния му живот е вече 50 грама. Издължава се до 110 мм.

Състояние на бременната жена през петнадесета седмица бременност

През тази седмица от бременността ти не се случва нищо тревожно с теб.

Меланин

При много бременни в този период на бременността се появява кафеникава линия, която води от пъпа надолу до пубиса. Не се стряскай, ако я видиш – това е напълно нормално явление, което свидетелства за отлагането на меланин – специално пигментно вещество. След раждането линията ще изчезне.

Коластра

От гърдите ти може да потече секрет – коластра. Тя е предшественик на млякото, няма нужда да я цедиш.

Сърдечна дейност

Обемът на кръвта в организма ти през 15-тата седмица от бременността ти се увеличава с 20%, което натоварва допълнително сърцето ти.

Световъртежи

Може да се появят леки световъртежи и дори звън в ушите. Това е сигнал за нисък хемоглобин. Задължително информирай лекаря си за това.

Ако вече си била в това интересно положение, значи сега ще можеш да уловиш първите движения на бебето си. Ако стане така, препоръчваме ти да прочетеш статията ни „Трябва ли да броиш движенията на бебето по време на бременност?“.

Какво да правиш през 15-та седмица?

Трябва да си физически активна:

  • Продължавай да правиш специално разработената гимнастика за бременни жени;
  • Ходи на басейн;
  • Не забравяй за разходките на свеж въздух.

Активното формиране на всички органи на бебето ти също изисква от теб допълнителни предпазни мерки:

  • Във връзка с формирането на слуха на бебето ти, погрижи се да не го притесняват силни шумове, резки звуци, от които би могло да се изплаши. А теб те съветваме да му говориш по-често нежно и ласкаво, за да свиква с гласа ти. Няма да е зле да започне да свиква и с гласа на баща си.
  • Ярката светлина може да проникне през стените на корема и матката ти. Така че не дразни бебето си и не поставяй корема си под ярките слънчеви лъчи.
  • Контролирай храненето си, в режима ти трябва да влизат колкото се може повече микроелементи и витамини, които са необходими за бебето ти. Не забравяй, че диетите по време на бременност могат да бъдат опасни.

Преглед при лекаря през 15-та седмица от бременността

Ако си имала проблеми със сърдечно-съдовата система, преди да забременееш, трябва да посетиш кардиолог, който да контролира състоянието и работата на сърцето си, тъй като натоварването върху него се е увеличило значително.

През тази седмица може да ти се назначи поредното или пък първото изследване с ултразвук.

Точно през петнайсета седмица от бременността ще си направиш кръвното изследване, от резултатите от което ще се види нивото ти на хемоглобин. Ако е много ниско, ще ти изпишат препарати или добавки, съдържащи желязо.

Не забравяй за предпазните мерки и се отнасяй отговорно към себе си и бебето си.