Поредна седмица е вече в миналото и твоят необикновен календар на бременността вече показва числото „12“. Дойде краят на големия етап, който носи името ПЪРВИ ТРИМЕСТЪР. Една трета от пътя вече е преминат и сега ще започнеш да свикваш с новото си състояние. Какво ще се случи през 12-та седмица от бременността ти с теб и с бебето ти?

Развитие на бебето през 12-та седмица бременност

На бебето вече не му стига мястото в тазобедрената ти област, тъй като то продължава да расте и да качва килограми. Всички основи на бъдещия организъм са вече заложени.

Скелет

За момента скелетът още е много крехък, тъй като се състои от меки хрущялчета, но вече започва да се сформира костна тъкан. По ръчичките и крачетата на бебето могат да се видят мънички нокътни плочки.

Глава

Главният мозък вече много прилича на този на голям човек, само че в умален вариант, но малкият мозък на бебето сега започва да се формира, така че всички движения на бебето в утробата ти са все още хаотични и неволни. Ако осветиш коремчето си със силна светлина, бебето ще присвие очички: сега то вече реагира на светлина. Бебето ти бърчи смешно устнички, отваря и затваря малката си устица. И дори мъничките му ушички са вече сформирани.

Вътрешни органи

Вече са сформирани външните полови органи на бебето и дългоочакваният ултразвук може да определи пола на бебето ти. Червата му вече не притискат пъпната връв и се съкращават периодично, което помага на бебето да преглъща. Черният дроб започва да произвежда жлъчка. В кръвта на бебето най-накрая се появяват левкоцити.

Общи показатели

Бебето е станало по-тежко, сега то е около 14,5 грама. Ръстът през тази седмица е вече 7 сантиметра.

Развитие на плацентата

Най-важното събитие през 12-тата седмица от бременността е свързано именно с развитието на плацентата: тя започва да произвежда самостоятелно хормони, които ще поддържат бременността.

Състояние на бременната през дванайсета седмица бременност

През тази седмица ще се чувстваш по-спокойна и умиротворена: промените в настроението ти ще спрат да измъчват и теб, и мъжа ти, защото хормоналният ти фон, най-накрая, благодарение на развитието на плацентата, ще се нормализира.

Сега вече токсикозата ще е само лош спомен за теб. Но това не се отнася за онези бременни жени, при които се наблюдава многоплодна бременност – за тях периодът на токсикозата може да продължи и през 12-тата седмица.

От неприятните усещания можем да отбележим само леко учестеното сърцебиене, тъй като циркулацията на кръвта в организма ти се увеличава значително и сърцето ти трябва да се справя активно с потока на кръвта. Затова може да се появят повишено налягане и учестен пулс.

Не се притеснявай от появата на пигментни петна след раждането ще изчезнат.

Коремчето ти става все по-забележимо.

Какво да правиш през дванадесетата седмица от бременността?

Ако още не си предупредила шефа си, че скоро ще излезеш по майчинство, дванадесетата седмица от бременността е най-подходящото време да направиш това, за да не вкараш после ръководството в шоково състояние с неочакваното си напускане.

Продължавай да консумираш хранителни продукти, богати на калций, магнезий и фосфор – онези елементи, които ще помогнат за формирането на скелета на бебето ти. Не забравяй да проучиш дали можеш да ядеш сладко – прочети ТУК!

Следи теглото си – излишните килограми могат да навредят при раждането. За изминалите 12 седмици би трябвало да си наддала от 2 до 3,5 килограма.

Научи се да слушаш тялото си – всяко отклонение от нормата трябва да се съобщи веднага на лекуващия те лекар. Тук се отнасят:

  • Всякакви болки в областта на корема;
  • Секрети от влагалището.

И през тази седмица трябва да се наспиваш пълноценно и да се разхождаш повече на свеж въздух.

Преглед при лекаря през 12-та седмица от бременността

През тази седмица лекарят може да ти назначи ултразвук, да ти даде направление за изследване на кръвта за свързан с бременността протеин А (PAPP-A), което може да покаже рисковете от нарушения в развитието на плода. Ултразвукът може:

  • Да потвърди или опровергае липсата на патологии в развитието на бебето;
  • Да уточни срока на бременността;
  • Да чуе сърдечния пулс на бебето;
  • Да определи пола на бебето;
  • Да диагностицира състоянието на матката.

Съвременната апаратура позволява да се направи първата снимка на бебето още в утробата на майката и това се прави при УЗИ. Не изпускай шанса си да започнеш фотоалбума на бебето си още през 12-тата седмица от бременността си.

През 12-та седмица бременност настроението ти, заедно с общото ти състояние, ще се подобри и ще се наслаждаваш на бременността си.