В календата на бременността ти вече се вижда кръгла цифра – 20-та седмица, така че, поздравления! Какво те очаква през тази седмица?

Развитие на бебето през 20-та седмица от бременността

Всеки орган на бебето вече работи и продължава да се усъвършенства функционално.

Двигателна активност

Тъй като нервната система е вече достатъчно развита, движенията на бебето вече стават по-осъзнати. То капризничи, ако не му хареса менюто ти, и го показва с нетърпеливи и резки ритничета. Мимическата му активност също е много висока. Очичките му са леко притворени и вече започват да се движат. Ретината на окото е почти оформена. Бебето се опитва да се мръщи.

Кожа и коса

През тази седмица от бременността ти главата на бебето се покрива най-накрая с косичка. Тялото му има нужда от защита, затова и кожата му продължава да се усъвършенства. Освен мастния слой под кожата му, която продължава да се формира, от кожните клетки и пухестите косъмчета на бебето се образува родилна смазка. Тя ще изпълнява защитна функция за кожата.

Общи показатели

Ръстът на бебето се увеличава бавно – през тази седмица се издължава само до 16-18 см. Но качва тегло много устремено, така че вече е около 260 грама.

Състояние на бременната през 20-та седмица

С всеки ден вече ти става по-тежко – теглото ти се увеличава и това оказва влияние под формата на натиск върху различни органи и части от тялото ти.

Външни прояви на бременността

Започва да ти излиза пъпът, точно като едно малко копче – нормално е, коремът ти се притиска от растящата матка. Може през тази седмица по корема ти да се появят стрии – ленти с червеникав цвят. В този случай ще е полезно да разбереш за профилактиката на стрии през бременността ТУК!

Не се изненадвай, ако започнат да ти се появяват разширени вени, това е обяснимо:

  • Натоварването върху краката ти се увеличава с все ден;
  • Матката ти притиска силно кухата вена;
  • Циркулацията на кръвта се усилва.

Дишане

При някои бременни жени се появява затруднено дишане, но това е напълно нормално, тъй като органите на коремната кухина притискат диафрагмата и така стесняват мястото за белите дробове.

Секрети и течение

Може да се наблюдава обилно течение от влагалището, дължащо се на това, че притокът на кръв в тази област се увеличава значително.

Какво да правиш през 20-та седмица бременност?

Продължавай да слушаш сигналите на организма си и реагирай моментално на тях.

Ако ти се е появило обилно течение, използвай удобни и комфортни ежедневни превръзки. Отдавна е време да минеш на памучно бельо. Когато се къпеш, не насочвай струята вода директно към влагалището си и не си прави никакви промивки – не бива да попада никаква вода, въздух и други вещества по шийката на матката, тъй като това може да навреди на бебето.

От стрии можеш да се спасиш със специален крем срещу стрии. Ако пък са те „покосили“ разширени вени, има много начини да облекчиш състоянието си:

  • Носи дрехи, които няма да ти стискат в краката;
  • Избирай само по-свободни обувки и без токчета;
  • Купи си специални еластични чорапи;
  • Почивай си по-често легнала или седнала, като нека краката ти да са леко повдигнати, за да се оттича кръвта;
  • Опитвай се да не си кръстосваш краката.

Заеми се с подготовката на гърдите си за кърменето. За да предотвратиш нацепването на зърната, калявай ги с обтривания с твърда кърпа и студена вода, за да загрубее достатъчно кожата на зърната ти.

Продължавай с разходките на свеж въздух (не по-малко от час, най-добре по два часа всеки ден) и следи храненето си, където трябва да има предимно много свежи плодове и зеленчуци.

Преглед при лекаря през 20-та седмица от бременността

Прегледите при лекаря продължават да бъдат регулярни, така че професионалната грижа за теб и бебето ти е осигурена. През тази седмица лекарят ти може да ти предложи да чуеш сърцето на бебето ти с помощта на електронен монитор. Гинекологът ще ти направи обичайния преглед:

  • Ще измери таза ти и ще те претегли;
  • Ще те изпрати на изследване на урина;
  • Ще премери кръвното ти.

Ето, мина и двадесетата седмица от твоята бременност. Въпреки всички трудности на този период, наслаждавай се на всеки миг от необичайното си положение, защото не се знае кога ще се повтори пак.