Нов период в твоя живот с бебеточетиринадесета седмица от бременността, в която можеш да посветиш всичките си мисли на себе си и детето – и нищо друго не трябва да те интересува!

Развитие на бебето през 14-та седмица бременност

Скелет

Тялото на бебето става все по-пропорционално, главата му вече не изглежда като една голяма топка – вратлето крепи и позволява брадичката да се отлепя от гърдите му.

Глава

От тази седмица мимическата активност на бебето се увеличава, така че то постоянно прави смешни и най-различни гримаси – мръщи се, бърчи вежди, отваря си устата. И миглите, и веждите му вече го красят. Очичките му постепенно се доближават едно до друго и вече не са толкова раздалечени. Засега все още бебето не може да отваря очи.

Вътрешни органи

През 14-та седмица от бременността на бебето вече му се оформя ларинксът и можем да говорим за зачатъци на гласовия апарат. Нервната му система вече работи: тънката кожа на бебето усеща допир. Докосвайки се до коремната стена, то усеща това и се оттласква. Все още не можеш да усетиш движенията му, но ще се случи съвсем скоро – бъди търпелива! Активно се развива дихателната му система – за една минута бебето може да извърши до 70 дихателни движения. Щитовидната жлеза на бъдещото бебе започва да произвежда активно хормони.

Общи показатели

Теглото на бебето ти вече е 25 грама, а расте не с дни, а с часове – ръстът му е около 110 мм.

Състояние на бременната жена през 14-та седмица бременност

На този етап от твоята бременност не те очаква нищо специално и притеснително. Много често наричат този период истински разцвет на бременността, тъй като на практика няма никакви притеснения.

  • Може да те мъчи често уриниране, което не трябва да те плаши, тъй като е напълно естествено.
  • Може да се усили апетитът ти.
  • Може да се появи хрема, за която да няма никаква причина, и дори да ти кърви носът, но това е напълно нормално – в момента в кръвта ти е повишено нивото на прогестерон и естрогени. Точно това причинява увеличаването на кръвотока през тънката лигавица на носа ти.

Какво да правиш през четиринадесета седмица бременност?

1. Не допускай мускулите ти да „циклят“, натоварвай ги постоянно с работа, която ти е по силите:

Още веднъж прегледай гардероба си – изключи стягащите колани и тесните дрехи, които могат да притискат закръглящия се корем. Запознай се със статията „Колан за бременни – за какво се използва?“.

Ако работата ти предполага тежко натоварване и недобри условия на работа, вземи бележка от лекаря си и я дай на шефа си, за да облекчи работата ти, доколкото е възможно.

Ако ти тече кръв от носа или те мъчи хрема, използвай овлажнител за въздуха в стаята, намажи носа си с вазелин и използвай (съгласувано с лекаря ти) витамин Ц. Всичко това би трябвало да доведе до укрепване на слабите стени на съдовете, а също и да намали рисковете от кръвоизливи.

Тъй като коремчето ти вече се забелязва, се подготви да чуеш от съседки и познати най-различни съвети за бременността. Тук е много важно да запазиш спокойствие, да не се дразниш и да не слушаш никого! Ако ти трябва съвет, питай лекаря си.

Посещение при лекаря през 14-та седмица

Това ще е контролен преглед:

  • Мерене на кръвното и теглото;
  • Изследване на урина;
  • Слушане сърдечния пулс на бебето;
  • Уточняване размера на матката ти;
  • Преглед на крайниците за наличието на отоци и разширени вени.

Не се плаши, ако лекарят ти през тази седмица ти назначи допълнителни изследвания:

  • Вземане на проби от хорионни вилуси – метод, който открива хромозомни патологии при плода (например синдром на Даун);
  • Фетоскопия – изследване, което диагностицира болести на кръвта и кожата при бъдещото бебе.

През тази седмица от бременността мисли само хубави неща, наслаждавай се на състоянието си, чувствай бебето си и го пази!