Знаеш ли, че много малко жени достигат до тази седмица бременност? Но няма защо да се притесняваш – може просто да е допусната грешка при изчисляването на термина ти.

Развитие на бебето през 41 седмица от бременността

На бебето му става все по-тясно в къщичката му, а продължава да расте. Въпреки че двигателната му активност е ограничена заради това, че му е тясно, ритниците му са все по-осезаеми, защото бебето става все по-силно с всеки изминал ден.

Външен вид

Външно новороденото вече не се променя. Кожата му постепенно се изглажда и придобива по-здрав цвят. Някои бебета са натрупали вече достатъчно подкожни мазнини, за да се родят с пухкави бузки, други – по-малко.

Вътрешни органи

Нервната система продължава да се усъвършенства, не спира и за минута. Активно започват да работят надбъбречните жлези, за да може, когато започне раждането, да изхвърлят в кръвта антистресови хормони.

Общи показатели

Обикновено бебетата, родени през 41-ва седмица, тежат над 3 килограма, дори и майката да е слабичка и наследствено да се предполага, че бебето няма да е едро. Теглото и ръстът на новородените са много индивидуални показатели, така че по този въпрос няма как да се ориентираш по другите.

Ако сте успели двамата с бебето ти да достигнете до 41 седмица бременност, вече сте готови да се срещнете – повярвай, бебето ти очаква тази среща не по-малко от теб!

Състояние на бременната жена през 41-ва седмица

Вече ти е доста трудно, ако си достигнала до тук:

  • Първо, вече си много уморена и морално, и физически;
  • Второ, тежкото бебе с всеки ден натиска все повече тазовите ти кости и това съвсем не е приятно;
  • Трето, желанието ти да видиш по-скоро детето си и страховете от въпроса „защо все още не си родила“ могат много да ти повлияят на настроението.

Вече ти е трудно да спиш и може да се появи безсъние, тъй като вече не можеш изобщо да си намериш удобна поза за сън. Апетитът ти също липсва, макар че понякога стресът може да те кара пък да ти се яде постоянно.

Какво да правиш през 41-ва седмица бременност?

През тази седмица повечето бременни вече са в родилното в очакване на щастливия момент.

Настроение

Говори си с жените в твоето положение, ако това те успокоява и вдъхновява. В никакъв случай не слушай някакви страшни истории за неуспешно раждане – чуждите истории най-вероятно са преувеличени и в повечето случаи неправдоподобни. Тези излишни и безпричинни страхове не са ти нужни. Прави това, което ти харесва.

Хранене

Внимавай с излишните килограми, които сега изобщо не ти трябват. И не се увличай по някакви конкретни продукти, тъй като това може да провокира алергия при новороденото. Следи храненето ти да е пълноценно.

За всички промени, които забележиш в организма си, веднага кажи на лекаря си, за да се избегнат някакви усложнения. Всеки момент може да ти изтекат водите или да започнат контракциите, така че бъди нащрек.

Преглед при лекаря през 41-ва седмица

През тази седмица трябва вече да си в опитните ръце на специалисти, които могат да предприемат някакви действия:

  • Може да ти назначат ултразвуково изследване на плода, плацентата и кръвотока през нея – преносването на детето може да провокира стареене на плацентата и съответно дефицит на хранителни вещества;
  • Ако има някаква опасност, ще ти бъде предложена медикаментозна стимулация на раждането. Ако си се наслушала на приказките за вредата от това, имай предвид едно – лекарите никога няма да ти предложат нещо, което ще е вредно и опасно за теб или бебето ти;
  • Тест, който ще определи двигателната активност на бебето;
  • Амниоскопията ще позволи да се прецени състоянието на околоплодните води.

Ето така ще приключи твоята 41-седмица от бременността. Някои майки вече ще видят бебето си и ще разберат, че всички трудности са останали в миналото. А някои (и това е съвсем възможно) ще трябва да изтърпят и 42-та седмица от бременността си.