Шестият месец от бременността се пада между 21-ва и 24-та седмица. През този период преминаваш във втората половина на своята бременност и вече се вижда, че си бременна.

Промени в организма през 6-ти месец от бременността

Матката започва да увеличава мускулна си маса и да се разтяга от плода, който вече я запълва изцяло. Сега ще качваш тегло до последния ден от бременността си. При това теглото ще се разпределя по цялото ти тяло.

За да следиш теглото си, изгради си навик да се теглиш регулярно. Претегляй се веднъж седмично, преди да закусиш, когато коремът ти и пикочният ти мехур са празни, на един и същи кантар и по едно и също време.

Средно ще качваш по 500 грама на седмица. Накрая ще се получи така, че теглото ти няма да е толкова много. Но ако си качила повече от 8 килограма за цялата си бременност, трябва да кажеш на лекаря си. Наднорменото тегло може да провокира покачване на кръвното ти, да се появят отоци, да има усложнения при раждането. Но и ограниченията в храненето ти могат да навредят на бебето, защото при горенето на мазнините токсините попадат в кръвта.

Шестият месец от бременността при здрава жена е съпроводен с повишаване нивата на холестерола. Това не е опасно – точно обратното, плацентата сформира от холестерола различни видове хормони, включително прогестерон, който е необходим за развитието на млечните жлези и за запазване на бременността.

Как се развива бебето през 6-тия месец от бременността?

С помощта на изследване с ултразвук може да се види, че бебето още няма мазнини и изглежда много слабичко. Но вече са се развили мускулите на крачетата и ръчичките му, ще усетиш как ритниците му стават по-силни.

Интересното е, че бебето в този период вече киха и кашля. То чува музиката и може да различава звуци. От силната музика човечето потреперва и се вълнува. Може да се мръщи, да свива юмручета, да си отваря устата. Сега бебето тежи над 500 грама, а ръстът му може да е повече от 30 сантиметра.

Циклите на сън на мама и на бебето може да не съвпадат. Когато ти си почиваш, бебето става по-активно. Движенията му стават по-интензивни и след като се нахраниш – тогава се увеличава съдържанието на захар в кръвта ти. Ако се вълнуваш, се увеличава съдържанието на адреналин в организма ти, което също води до движения при бебето.

Когато влезеш в шестия месец на своята бременност, матката ти отеснява за развиващото се бебе. Всяко движение на бебето майката усеща като удари и ритници. Това показва, че плодът се развива добре и има сила. По принцип ритането е безболезнено, но ако го понасяш тежко, опитай се да променяш позите си, може да се обърнеш от едната страна на другата – това ще разсее немирника и той ще се успокои. Препоръчваме ти да разбереш повече за усещанията на бебето по време на бременността от статията ни „Какво усеща бебето в корема на мама?“.

Какви неприятности могат да се появят през 6-ти месец от бременността?

През шестия месец продължават обичайните симптоми, някои от тях се усилват, други – отслабват. Но ще се появят и нови физически явления, които ще усетиш.

Физически симптоми:

  • Започват да се отделят бели секрети от влагалището;
  • Започваш да усещаш все по-голяма активност от страна на плода;
  • Появяват се леки болки в долната част на корема, причинени от напрежението на връзките, които поддържат матката;
  • Може да се появи стомашно разстройство, киселини, подуване, запек;
  • Главоболие, световъртеж, слабост;
  • Кървене на венците, понякога кървене от носа, причинено от хиперемия;
  • Спазми в мускулите на краката;
  • Повишен апетит;
  • Сърбеж по кожата на корема;
  • Разширени вени около ануса или на долните крайници;
  • Пигментация на лицето или на корема;
  • Периодично отичане на ръцете, стъпалата и лицето;
  • Болки в гърба;
  • Уголемяване на гърдите.

Какви изследвания се правят през 6-ти месец от бременността?

На този етап се правят изследвания на кръв и урина, правят се контролни прегледи. Мери се кръвно налягане, слуша се сърцето на плода, измерва се тегло. Лекарят установява колко е голяма матката и колко е високо дъното ѝ, външният преглед показва положението на плода. Задължително се преглеждат ръцете и краката за отоци.

И не забравяй, че през цялата бременност вътрешната ти настройка трябва да е положителна. Опитвай се да си повече навън – на свеж въздух, граби положителни емоции, разгледай по-често красиви неща. А най-добре е да се разходиш по магазините и да разгледаш някакви бебешки неща, може би това ще повдигне още повече настроението ти. Да не говорим, че тези неща ще ти потрябват в най-скоро време, след раждането няма да имаш време да обикаляш по магазините да търсиш необходимите вещи за бебето.

Всичко това ще те зареди с положителна енергия и ще ти помогне да подобриш настроението си. Все пак, всичко, което изпитваш ти, изпитва и бебето ти!