Започва да ти става все по-тежко да „носиш“ корема си, все повече се уморяваш и все по-често имаш нужда от почивка. И това е нормално, защото бебето ти става доста голямо, а движенията му са по-активни и осезаеми. Освен симптомите от предните месеци, осмият месец от бременността (29-32 седмица) ти „подарява“ няколко нови и несъвсем приятни:

  • От влагалището ти може все още да се отделят секрети;
  • Храносмилането ти може да се влоши, което може да доведе до запеци;
  • Все още може да те измъчват киселини и подут корем;
  • Може да се появи гадене, световъртеж, главоболие;
  • Може да почне да ти тече кръв от носа или да ти кървят венците;
  • Мускулите на краката ти може да се схващат;
  • Може да продължава да те боли гърбът, стъпалата и ръцете ти може да отичат, в този случай ще е добре да разбереш как да се бориш с отоците по време на бременност;
  • Може да се появят разширени вени по краката;
  • Коремът в долната част също може да те сърби;
  • Тъй като матката ти се е уголемила, тя притиска белите дробове, заради което може да дишаш затруднено;
  • Може да те мъчи безсъние;
  • От гърдите ти може да започне да се отделя коластра.

Бременността през 8-ми месец може и да не е съпроводена с тези симптоми, може да имаш само 2-3 от тях или изобщо нито един. Всяка бременност е различна и симптомите са различни. Задачата ти през 8-ми месец от бременността е да си максимално позитивна и да слушаш по-малко приятелки и съседи. Най-добре слушай гинеколога си – той няма да те излъже.

Твоят гинеколог сега може да иска да ходиш на прегледи по-често, 1-2 пъти седмично. Това е необходимо, за да наблюдава по-внимателно бебето ти и теб. Лекарят ти ще ти прави същите процедури, които са ти правени през цялата ти бременност, но сега ще проверява по-прецизно теглото ти и кръвното ти, ще мери корема ти, ще слуша сърдечния пулс на бебето, ще определя височината на дъното на матката, за да прецени какво е положението на плода и какъв размер е.

Освен това ще ти се налага да си правиш изследвания по-често за захарта в кръвта и белтък в урината. 8-ми месец от бременността е времето, когато трябва да проучиш едно важно нещо – как да се подготвиш за раждането, затова си подготви всички въпроси, които те тревожат, и ги задай на лекаря си.

Осми месец бременност може да провокира периодични контракции на матката, най-често болезнени. Не се притеснявай, това се случва, защото матката ти се подготвя за раждането. Най-важното е да следиш колко често са контракциите, ако не са на често и не са болезнени, значи са подготвителни контракции. Тези контракции подготвят матката за бъдещото раждане. Наричат се още Бракстън Хикс контракции. Трябва да се научиш да дишаш правилно.

Тъй като коремът ти и е доста голям и не е лесно да спиш с този корем, ще се появи и безсъние. За да можеш да спиш и да помогнеш на организма си да си почине, използвай възглавници, слагай ги под корема, под гърба и между краката си. Като цяло, слагай ги така, че да ти е удобно и да можеш да се отпуснеш и да поспиш. В никакъв случай не спи по гръб, тъй като така се притиска долната куха вена, което е лошо за теб, но е още по-лошо за бебето ти.

Притискайки долната куха вена, спираш достъпа на кислород към бебето, а това може да предизвика кислороден глад при плода. При теб може да се появи световъртеж, да се учести сърдечният ти пулс и може да се почувстваш зле.

Как се развива бебето през 8-ми месец от бременността?

Бебето вече е достатъчно голямо – ръстът му може да е 40-42 см и да тежи 1500-2000 грама.

Главата му е пропорционална на тялото, дихателните му органи се подготвят да работят самостоятелно. Вече има оформени вежди и мигли и има коса. Даже може да се мръщи. Най-често бебетата през този месец заемат позата, в която ще се родят. Но ако бебето е в друга поза, не се притеснявай, може да заеме правилното положение както 3 дни преди раждането, така и няколко часа преди него. Ако бебето поиска да се роди през 8-мия месец, има огромни шансове да оцелее.