Първо, малко статистика. Оказва се, че от 100 новородени средно на 7 им е нужда помощ от окулист. Причина за това са… сълзите, по-точно вроденият дакриоцистит. Учудваш ли се?

Няма нищо чудно. Новородените деца плачат без сълзи. И появата на сълзи, особено само от едното око, е първият признак за болест на очите. И не преписвай всичко на конюнктивита. Честа причина за този проблем е възпалението на слъзната торбичка, така нареченият дакриоцистит.

При първите съмнения трябва незабавно да се обърнеш към лекар. Самолечението, което често се изразява до промиване на очите с отвара, тук може да доведе до хронична форма на болестта и по-нататъшни усложнения. Смятаме, че няма смисъл да обясняваме колко опасно може да бъде струпването на гной в слъзната торбичка.

Имай предвид, че при една трета от новородените слъзният канал е покрит със зародишен слой. Обикновено той се размеква още през първите дни, но има и изключения. Ето тогава се появяват проблемите. В слъзната торбичка започва да се натрупва течност, в резултат на което може да се развие гнойно възпаление на слъзната торбичка.

В тази ситуация това, което се иска от теб, е да започнеш лечение възможно най-бързо. Ако си открила този проблем и си се обърнала към лекар през първия месец от раждането на бебето си, оздравяването му е гарантирано. Забавените мерки намаляват шансовете за успех.

Причини за дакриоцистит при децата

Непосредствената причина за дакриоцистит е непроходимостта на слъзния канал. Течността, която попада в него от слъзните каналчета, започва да се натрупва в окото и да изтича от него непроизволно. В резултат на това слъзната торбичка подпухва и се образува малък оток във вътрешното ъгълче на окото.

А най-лошото е, че слъзната течност губи бактерицидните си свойства и в нея започват да се размножават болестотворни микроби. Резултатът – възпаление на лигавицата на слъзната торбичка.

Трудно се намира конкретния „виновник“ за този проблем. Това могат да са стафилококи, диплококи, ешерихия коли, гонококи и още много различни микроорганизми. Затова трябва да се направи бактериален анализ.

Що се отнася до вродения дакриоцистит – това явление не е рядко и няма нужда от паника. Симптомите на заболяването се забелязват лесно, достатъчно е просто да наблюдаваш внимателно бебето си. Ако в рамките на няколко дни слъзният канал не се е отворил сам, обърни се към лекар за помощ.

Има специално изследване, което позволява да се потвърди диагнозата дакриоцистит. Няма да се спираме подробно на това, не е нещо сложно. Достатъчно е да знаеш как се казва – тест на Уест.

Лечение на дакриоцистит

Имай предвид, че лечението на дакриоцистит може да се провежда само от квалифициран специалист. Не прави нищо сама.

Само лекар може да избере оптималната схема за лечение, да изпише капки, да ти каже как и къде да капеш, да те обучи да правиш масаж на слъзната торбичка.

Но офталмологът не е единственият лекар, към когото трябва да се обърнеш. Ще трябва да се консултираш и със специалист УНГ. Това е необходимо, за да може той да прегледа носната кухина за съпътстващи възпаления.

Ако с нослето на детето всичко е наред, офталмологът ще изпише промивки и сондиране на слъзния канал. Кога и как ще се прави, се решава индивидуално.

И запомни, само навреме започнатото лечение ще бъде максимално ефективно. Освен това, ако потърсиш своевременно лекар, на 50% можеш изобщо да избегнеш сондирането.