Безсънието по време на бременност е много разпространено явление, особено на ранните и етапи. Причините за това са много, като започнем от притесненията за бебето до различни здравословни проблеми. Но това не означава, че няма какво да направиш…

Умора

Първата причина за безсъние през бременността е умората. Работата е там, че много бъдещи майки се опитват да живеят с предишното темпо и да успяват с всичко: и да сготвят, и да идат на работа, и да поддържат дома чист. Наистина ли се чудиш защо си уморена в края на дена?

И ако в обичайното си състояние би заспала по-бързо, по време на бременност, когато се променя и хормоналният ти фонтеглото, появяват се отоци, това дава обратен ефект под формата на безсъние.

Ако случаят при теб е такъв, промени начина си на живот:

  • Съобщи за положението си на работното си място (прочети „Как да кажеш на шефа си, че си бременна“). Това ще ти даде редица предимства, най-малкото, едва ли ще искат от теб да стоиш до късно на работа или да ходиш по командировки;
  • Възложи част от задачите вкъщи на мъжа си;
  • Изпълнявай само онези задачи, за които имаш сили, сега не е време да се правиш на герой.

Освен това, за да победиш безсънието, трябва да се научиш да разпускаш. Вземи си преди лягане топъл душ или вана, само че не за 2 минути, не бързай, наслади се. Послушай спокойна и приятна музика. Всичко това ще ти помогне да се отпуснеш и да бъде сънят ти по-дълбок и спокоен.

Неудобна поза

Втората причина за безсъние по време на бременност е неудобната поза. На бъдещите майки през последните месеци от бременността им става много трудно да намерят удобна поза за сън. Особено актуален е проблемът при тези, които са свикнали да спят по корем или по гръб. Първото сега изобщо няма как да се случи, а второто причинява повече дискомфорт, отколкото удобство.

Възглавниците ще ти помогнат да облекчиш ситуацията до известна степен. Приготви си по-големи възглавници и експериментирай – слагай си възглавница под гърба, корема, стъпалата, между краката. Като цяло, експериментирай и със сигурност ще си намериш удобна поза и ще победиш безсънието.

Стрес и кошмари

Следващата причина за безсънието е притеснението и вълнението, които понякога могат да доведат дори и до кошмари. Всяка бъдеща майка по време на бременността си се притеснява много за бъдещото си дете – как ще се развие то, как ще мине раждането, ще има ли някакви усложнения (по-подробно тук – „От какво се страхуват бременните жени?“). На някои бременни толкова им се развихря фантазията, че започват да страдат от безсъние.

Не е толкова трудно да се справиш с това – сподели с мъжа си своите страхове, потърси информация за това, което те притеснява, в книгите, списанията, интернет, разпитай лекаря си. А когато съмненията ти започнат да се развихрят, се опитай да мислиш позитивно.

Сърбеж

За това защо сърби коремът по време на бременност, можеш да се запознаеш подробно ТУК. Това не просто причинява дискомфорт, а и е наистина причина за безсъние при бременните жени. Е, за какъв сън можем да говорим, когато ни сърби коремът?

В борбата със сърбежа помагат специални кремове и лосиони, с които трябва да се мажеш преди сън. Но преди да започнеш да ги използваш, все пак се консултирай с лекар.