Една от задължителните ваксини е БЦЖ ваксината за деца, която се поставя за пръв път в родилното, след 48-мия час след раждането. За нея има много митове, различни разкази за страшни последици и усложнения. Много родители поемат отговорност, наслушали се на всички тези неща, и отказват тази ваксина за детето си, без да са се информирали за нея подробно. Макар че първата им задача е да разберат от лекарите какво е БЦЖ и да претеглят всички „за“ и „против“ за тази ваксина.

Какво е БЦЖ – чуждестранна абревиатура, разшифрова се като BCG – Bacillus Calmette-Guerin. Въпреки своята актуалност в днешно време, съвсем не всеки има представа какво е БЦЖ и срещу какво е ваксината.

Това е ваксина срещу туберкулоза, прави се от щам жив, но отслабен туберкулозен бацил. Не е опасен за човека, тъй като се отглежда специално в изкуствена среда. Основните особености на тази ваксина са:

  • Целта – профилактика на туберкулоза;
  • Защитава не от заразяване, а от протичане на скрита инфекция при открита болест;
  • Предпазва от развитие на тежки форми на заболяването – туберкулозен менингит, заразяване на ставите и костите, опасни инфекции на белите дробове;
  • Позволява да се намали съществено процентът на заболеваемост сред децата.

Тъй като се взема предвид важността на тази ваксина, БЦЖ ваксината се поставя на новородените възможно най-рано – при липса на противопоказания – още в родилното. След това, ако е необходимо, се прави още два пъти – този процес носи името реваксинация. Колкото повече информация за това защо, къде и кога се прави БЦЖ ваксина имат родителите, толкова по-спокойни ще бъдат те.

Как се провежда ваксинирането с БЦЖ ваксина?

Един от най-честите въпроси за ваксината е колко пъти се поставя БЦЖ ваксина на децата. Според общия имунизационен календар – три пъти:

  • След 48-мия час след като се е родило;
  • На 7 години при липса на белег и отрицателна проба;
  • На 11 години при отрицателна туберкулинова проба.

В някои случаи поради някакви причини не се поставя ваксина срещу туберкулоза в родилния дом (например, ако детето има някакви противопоказания). Ако до седмия месец лекарят предложи да се ваксинира бебето, няма да има проблем. Но след определен период, преди това ще трябва да се направи проба-Манту. И само ако резултатът ѝ е отрицателен, може детето да се ваксинира. Точно така се постъпва и при ваксината на 7 и на 11 години.

Този метод позволява да се усили невъзприемчивостта на малкия организъм към туберкулозата, да се повиши процентно устойчивостта към въздействието на тази бактерия. При това реимунизацията на 7 и на 11 години е необходима, ако детето контактува с туберкулозно болен човек (например, ако някой от роднините му е заразен).

Вторият въпрос, който тревожи родителите, е къде се поставя БЦЖ ваксината на новородените и не е ли опасна. Обикновено се поставя от външната страна на лявото рамо, като границата е между долната и средната 1/3-та на рамото. Препаратът се въвежда в кожата, подкожно и вътремускулно не се поставя. Ако се появят някакви причини, които пречат ваксината да се постави в рамото, се избира друго място, където кожата е по-дебела и ще може ваксината да се постави правилно. Най-често е бедрото.

Въпреки че цялата информация за това какво представлява БЦЖ ваксината за новородени днес е достъпна за родителите, все пак има доста откази от нея. Защо?

За и против БЦЖ ваксината

Много е актуален днес въпросът: кое надделява при БЦЖ ваксинатаползата или вредата от нея? Сред предимствата на тази ваксина са:

  • Минимум последици;
  • Много рядко има усложнения след поставянето ѝ;
  • Няма проблеми относно грижите за мястото, където е поставена – често родителите питат дали могат да мокрят мястото на ваксината. Да, може да се мокри, не трябва да се драска и не трябва да се маже с нищо;
  • Намалява риска от заразяване с туберкулозна бактерия;
  • Не допуска смъртен изход при туберкулоза.

Щом има толкова положителни неща при тази ваксина, защо тогава има толкова много отрицателни отзиви за нея? Има си причини:

  • Има редица опасни усложнения от нея, ако не се вземат предвид противопоказанията или не се постави правилно;
  • В редки случаи мястото на поставяне зараства бавно. Всички родители искат да знаят колко време зараства БЦЖ ваксината, тъй като този процес протича в рамките на цяла година след ваксинирането;
  • Разпространените и спорни слухове за това, че в състава на БЦЖ ваксините влизат такива компоненти като формалин, оловна сол, фенол, полисорбат и дори алуминий – няма никакво научно доказателство тази информация.

Решението за ваксинирането на детето трябва да се вземе, когато родителите са претеглили всички „за“ и „против“, след като се направи обстоен преглед за наличие на противопоказания за БЦЖ ваксината. Защото точно те в повечето случаи са причина за развитие на по-нататъшни усложнения след ваксината.

Противопоказания за поставяне на БЦЖ ваксина

За ваксиниране с БЦЖ противопоказанията са следните:

  • Ако бебето тежи по-малко от 2500 кг;
  • Болести с остър характер (ваксина се поставя след оздравяване на детето);
  • Вътреутробна инфекция;
  • Хемолитична болест;
  • Гнойно-септични болести;
  • Неврологична симптоматика при тежки увреждания на нервната система;
  • Мащабни кожни увреждания;
  • Злокачествени образувания;
  • Първичен имунен дефицит;
  • Прием на умуносупресори;
  • Ако друг член на семейството е с туберкулоза;
  • Лъчева терапия;
  • ХИВ инфекция при майката.

За реваксиниране (след 7-ми месец) списъкът с противопоказания е малко по-различен:

  • Остри заболявания;
  • Алергични реакции;
  • Имунен дефицит;
  • Съмнителна или положителна проба Манту;
  • Злокачествени образувания;
  • Лъчева терапия;
  • Прием на имунодепресанти;
  • Туберкулоза;
  • Усложнена реакция към предишното ваксиниране;
  • Контакт с туберкулозно болен.

Лекарят трябва да разбере дали детето има такива противопоказания, преди да го ваксинира, тъй като игнорирането им води до нарушения в нормите и до усложнения. Точно по реакцията след поставянето на БЦЖ ваксина се разшифрова тя: успешно ли е ваксинирането, тоест дали при детето се е оформил имунитет срещу туберкулоза. В рамките на една година лекарите наблюдават какво се случва с мястото на инжекцията, родителите също искат да знаят как се разшифрова БЦЖ ваксината при децата.

Реакция след ваксината

Малките организми реагират много различно към противотуберкулозната ваксина, затова последиците след БЦЖ ваксина при децата могат да са най-различни. Ще е полезно да знаеш кои реакции са в рамките на нормалното и не трябва да те притесняваш и на кои трябва да обърнеш внимание и своевременно да съобщиш на лекаря си за тях.

Ако БЦЖ ваксината се е зачервила, тази реакция се смята за съвсем нормална в рамките на година след поставянето ѝ. При някои деца това се случва след седмица, при други – в края на втория месец, а при някои – след половин година. Няма нужда веднага да тичаш на преглед при лекаря, но му кажи при следващата детска консултация, че мястото на ваксината се е зачервило.

Особено много плаши родителите образувалата се на мястото на инжекцията пъпка. Започват да се паникьосват, защото много от тях не знаят какво да правят, ако започне да гноясва след ваксината. Наистина, в рамките на няколко месеца след ваксинирането на мястото на инжекцията се образува нещо като пъпка с гнойно връхче по средата. Тя се покрива постепенно с коричка, която не трябва да махаш, не трябва да мажеш с нищо, ще си падне сама и мястото на ваксината ще се превърне в белег. Така че не се плаши, ако БЦЖ ваксината е забрала гной, това изобщо не означава, че не си се грижила правилно за нея или че бебето ти има някакви здравословни проблеми. Точно така трябва да бъде.

В редки случаи родителите търсят лекар, ако няколко месеца след поставянето на ваксината детето няма белег след БЦЖ ваксината като при повечето деца. Причините за това могат да бъдат няколко: ваксината не е била поставена правилно (тоест прекалено дълбоко, затова на повърхността може да не останат никакви следи от нея), индивидуални особености на детския организъм, не се е изградил имунитет срещу бактерията. Най-опасният фактор, който може да провокира такава последица, е последната причина. Така че, ако след ваксина БЦЖ няма белег на ръчичката на бебето, ще е необходимо да се изследва. Ще трябва да се следват лекарските препоръки, ако трябва да се повтори отново ваксината.

След поставяне на БЦЖ ваксина детето може да вдигне температура за няколко дни. Ако температурата не е много висока и спадне след 2-3 дни, няма от какво да се притесняваш – организмът на детето реагира активно на въведената в него бактерия. Ако температурата е много висока и продължава да се поддържа повече от 3 дни, трябва незабавно да се обърнеш за помощ към лекар. С това е свързан въпросът кога можеш да къпеш детето след ваксина БЦЖ – няма никакви противопоказания за това (не го бъркай с проба Манту). Но при висока телесна температура е най-добре да изчакаш с водните процедури, за да не се влоши състоянието на детето.

Тези последици от БЦЖ ваксината обикновено не са опасни за децата и не трябва да предизвикват притеснение у родителите. За да си напълно спокойна, винаги можеш да се консултираш с лекар относно реакциите, които те притесняват. През първата година на детето се провеждат регулярни и чести прегледи от личния лекар на детето, с който винаги можеш да се консултираш относно това как протича реакцията на детския организъм към ваксината. Понякога се наблюдават сериозни усложнения след БЦЖ ваксина, ако не са отчетени противопоказанията. Точно те са опасни за здравето на детето.

Възможни усложнения

Преди да поставят ваксината, лекарите трябва да се консултират с родителите на детето, да им обяснят опасностите от БЦЖ ваксината, ако не се отчитат противопоказанията. Усложненията могат да са толкова сериозни, че да оставят следа за цял живот. Но разумните и грамотни родители трябва да разберат, че това се случва само ако не се вземат предвид противопоказанията. Към най-разпространените странични ефекти, опасни за живота на децата, се отнасят:

  • Лимфаденит – възпалението на лимфните възли означава, че микробактерии са проникнали от кожата в лимфните възли, което е недопустимо – ако диаметърът на възпалението е повече от 1 см, се налага оперативно лечение;
  • Много обширна, мащабна, а не местна, както е нормално, площ на нагнояването – това обикновено е свързано с имунен дефицит;
  • Остеомиелит – може да се развие при използването на некачествена ваксина;
  • Студен абсцес – развива се след 1-1,5 месеца след ваксинирането, ако препаратът е въведен подкожно, вместо в кожата, необходима е оперативна намеса;
  • Голяма язва с размер повече от 10 мм диаметър – означава наличие на висока чувствителност към компонентите на препарата при детето – терапията се ограничава с местно лечение, но информацията за такова усложнение задължително се нанася в медицинския картон на детето;
  • Келоиден белег във формата на зачервена, подпухнала кожа на мястото на ваксината – това ще е сигнал за лекаря, че БЦЖ не трябва да се инжектира в това дете повторно;
  • Генерализирана БЦЖ инфекция – много рядко, но тежко усложнение при наличието на имунни нарушения при детето;
  • Остеит (така наречената туберкулоза на костите) – развива се след 0,5-2 години след ваксинирането, също е рядко, но много опасно отражение на сериозни нарушения в имунната система на детето.

Родителите, които имат съмнения по въпроса дали да се ваксинира, или не детето с БЦЖ ваксина, обикновено след този внушителен списък на усложнения се плашат още повече и отказват да бъде поставена ваксината на детето. Тук всичко зависи от лекарите, които трябва да разяснят всичко на родителите. Ако няма противопоказания, няма да има опасни последици от ваксината. Но ще са сигурни, че организмът на детето им ще е защитен от такава страшна болест като туберкулозата, ако не на 100%, то поне е гарантирано, че при заболяване, ще е в лека форма. Трябва да претеглиш всички „за“ и „против“, преди да вземеш такова важно решение, от което ще зависи здравето на детето ти.