Липсата на необходимото количество плодове и зеленчуци през зимата се отразява дори на здравето на възрастните, а какво да говорим за децата? Едва ли ще е изненада, че признаците на авитаминоза есенно време се наблюдават буквално при всяко второ дете. Ще се опитаме да уточним как да я констатираш и какво трябва да предприемеш.

Симптоми на авитаминоза при децата

Дефицитът на който и да е витамин в организма води до нарушаване на основни биохимични процеси. Разбира се, не може да не се прояви и външно.

Детето се изморява бързо и изглежда по-бледо. Това може да свидетелства за недостиг на витамин C. За попълването на дефицита му през зимата помагат отвара от шипки, цитрусови плодове и касис.

Напуканите устни, цъфтящата коса и чупливите и разслояващи се нокти говорят за дефицит на витамин А. В достатъчни количества той се съдържа в морковите, маслото и яйцата.

Ако детето е станало вяло и мрънка, а освен това и не спи добре през нощта, по-скоро страда от дефицит на витамини от група B в организма. Опитай да разнообразиш менюто му с орехи, ръжен хляб и ориз.

По-подробна информация можеш да намериш в статията ни „Съдържание на витамини в хранителните продукти“. Там ще можеш да прочетеш къде какво се съдържа.

Профилактика на авитаминоза при децата

По принцип това, за което споменахме по-горе, е профилактиката. Веднага щом се появят първите признаци на авитаминоза, трябва да се опиташ да попълниш недостига на един или друг витамин. Но освен това има и други фактори, които оказват допълнително влияние.

Дневен режим

Запомни, че дневният режим на новородено бебе е много важен фактор за здравословното му състояние. Не само че трябва да си ляга и да се събужда по едно и също време, а и през деня трябва да спи минимум един час. Само така организмът му ще е в състояние да възстанови силите си.

Спорт

Спортните занимания и активният начин на живот са полезни за всеки човек, какво да говорим за растящия организъм? С малките можеш да се занимаваш сама – да правите гимнастика, да си организирате разходки навън, да сте на свеж въздух повече време. А по-големите деца можеш да запишеш на някакви спортни занимания.

Слънце

Слънчевите вани също са отлична профилактика за авитаминоза при децата, тъй като те помагат да се произвежда витамин D и ендорфини, които даряват децата със страхотно настроение.