Бебето, което се развива в теб 9 месеца, е в плоден сак, който е пълен с амниотична течност. Тя се състои от питателни вещества, които хранят бебето, и от изпражненията му. В някои случаи, когато ултразвукът и другите анализи не могат да открият патология, която може да застраши живота и здравето на бебето, се назначава амниоцентеза – една от най-сложните пренатални процедури. За нея има много и най-различни митове, които плашат много от бременните жени. За да бъдат развенчани те, трябва много добре да знаеш какво е това и доколко е опасно.

Същност на амниоцентезата

Амниоцентезата, назначена на различни етапи от бременността, е инвазивна (тоест проникваща през естествените бариери на организма: кожа, лигавици) процедура. Това е пункция (пробождане) на амниотичната обвивка:

  • За да се извлекат околоплодни течности за лабораторно изследване: да се направи амниоредукция – да се изведат околоплодни течности, ако са в повече;
  • За да се вкарат медикаменти за изкуствено прекъсване на бременността във 2-ри триместър;
  • За да се влеят необходимите лекарства.

Тази процедура е много специфична, затова етапите на бременността са от огромно значение. Най-оптималният вариант е да се проведе между 16-та и 20-та седмица от бременността. В зависимост от този параметър има няколко вида амниоцентеза.

Амниоцентеза – класификация

Спрямо това в кой етап от бременността се прави амниоцентеза и какви инструменти се използват, има следните типове на тази процедура:

По етап от бременността:

  • Ранен: прави се през първия триместър бременност (от 8-ма до 14-та седмица);
  • Късен: назначава се след 15-та седмица.

По техника на изпълнение:

  • С пункционен адаптер, който позволява да се направи по-точно пробождане, без да се засяга околната тъкан;
  • Ръчно, когато иглата се насочва от самия лекар.

Ако ти бъде назначена амниоцентеза, е добре а се запознаеш предварително с тази процедура, да разбереш какво е това и с каква цел се прави. Това не е обикновено лабораторно изследване или някакво планово изследване. Ако лекарят ти те изпраща да ти се направи пункция на амниотичната течност, има някакви съмнения и притеснения, с които той задължително трябва да те запознае.

Показания за амниоцентеза

Има определени медицински причини да се прави тази процедура. Решението се взима, ако УЗИ или изследванията дават неясни, размити резултати и лекарите се притесняват, че може да има някакви проблеми, застрашаващи здравето и живота на плода. И така, какви патологии при плода открива амниоцентезата, свързани както с наследствеността, така и с външните фактори:

  • През 1-вия триместър се диагностицират наследствени и вродени заболявания на генетично ниво (прочети повече за хромозомните патологии);
  • През 2-ри и 3-ти триместър се вижда тежестта на хемолитичната болест, степента на зрялост на сърфактантите в белите дробове, наличието на вътреутробни  инфекции.

Но амниоцентезата при бременност се назначава не само, за да се определи някакво тежко заболяване. Има и други показания за провеждането ѝ:

  • Многоводие (прави се амниоредукция);
  • Изкуствено прекъсване на бременността през втори триместър с помощта на лекарствени препарати;
  • Ако е необходима пункция на амниотичната течност, за да се приготви серум от ембрионалните тъкани на плода, който е на възраст от 16-та до 21-ва седмица – с негова помощ се лекуват много болести (така наречената фетална терапия);
  • Фетална хирургия.

Ако има такива показания, се назначава амниоцентеза, която в повечето случаи дава стопроцентови резултати. Точно затова тя се използва като най-краен, но достоверен източник на информация за състоянието на бебето в утробата. Но това решение лекарят го взима само при едно условие: ако няма противопоказания.

Важно! Амниоцентезата може да открие до 200 генетични мутации и заболявания при плода. Сред тях най-разпространени са Синдром на Даун, Синдром на Едуардс, Синдром на Търнър и Синдром на Клайнфелтер.

Противопоказания

Въпреки цялата сложност на процедурата и опасните последици, които може да провокира тя, противопоказанията за нейното провеждане не са толкова много. Не се назначава изследване на околоплодните води чрез пункция в следните случаи:

  • При остри процеси – жените съвсем основателно се притесняват да се прави амниоцентеза, докато са настинали, по-добре е да изчакаш да оздравееш напълно;
  • Преждевременно отслояване на бебето от мястото му;
  • Обостряне на локализирани хронични възпаления;
  • Уро-генитални инфекции;
  • Маточни аномалии и патологии;
  • Опасност от спонтанен аборт;
  • Големи размери на туморни образувания в мускулните слоеве на матката;
  • Проблеми с кръвосъсирването;
  • Анормално разположение на плацентата (например на предната маточна стена).

Освен всичко това имаш право да откажеш амниоцентезата, ако се притесняваш от усложнения. Но в този случай лекарят трябва да си обясни подробно последиците от това твое решение. Тогава се предлага алтернатива на амниоцентезата – хорионна биопсия или кордоцентеза. Всяка от тях си има своите предимства и недостатъци. При липса на противопоказания и при съгласие от твоя страна се определя дата за амниоцентезата.

Техника на изпълнение на амниоцентеза

Ако ти се назначи такова изследване, е най-добре да се запознаеш предварително с това как се прави амниоцентеза, за да се подготвиш добре за нея и да не се притесняваш при самото провеждане на процедурата. Има подробности по този въпрос в интернет (дори и видео материали), можеш да се консултираш и с лекаря си.

Подготовка за амниоцентеза

Предварителната подготовка за амниоцентеза се изразява в следното:

  • Правят се всички необходими изследвания и ултразвук, за да се види дали има инфекция, многоплодие, състоянието на бебето в утробата, количеството околоплодни води, да се уточни етапът на бременността;
  • Една седмица преди процедурата трябва да спреш да приемаш ацетилсалицилова киселина и всички препарати, които съдържат това вещество;
  • Ден преди процедурата не трябва да употребяваш антикоагуланти (нискомолекулярни хепарини);
  • Подписваш декларация за съгласие за провеждане на процедурата.
  • Ако подготвителният етап удовлетвори лекаря, той провежда непосредствено самото изследване.

Изследване

  • Амниоцентезата се прави в специално помещение, където трябва да са спазени всички санитарни изисквания и норми;
  • Поставят те на кушетка;
  • Изследването се провежда под наблюдение с ултразвук, така че първо ще намажат корема ти със стерилен гел;
  • След това, ръководейки се от данните от ултразвука, лекарят вкарва игла в корема ти и издърпва амниотична течност (около 20 мл);
  • След това се проверява пулсът на плода, за да се убеди лекарят, че е в норма.

Възстановяване след амниоцентеза

Не е необходимо възстановяване след амниоцентезата, но се препоръчва да спазваш режим на легло в следващите 24 часа. Ако работиш, ще ти бъде издаден болничен лист. Трябва да изключиш всякакви физически натоварвания. Ако си с отрицателен резус-фактор, в следващите три дни ти се вкарва инжекционно антирезусен имуноглобулин. Може да ти изпишат аналгетици и противовъзпалителни препарати.

Какво ще усещаш при амниоцентезата?

Един от най-вълнуващите всички жени, които очакват това изследване, въпрос е дали ще усещат болка, когато си правят амниоцентеза. Няма еднозначен отговор. Отзивите за тази процедура са различни. Някои не усещат нищо, други – леко пробождане или тежест в областта на корема. Има и такива, които при въпроса „Боли ли?“ казват, че боли в момента на вкарването на иглата. Винаги ги има дискомфортът и неприятното усещане, но нищо повече. Лекарите не съветват да се обезболяваш, тъй като ще трябва да те бодат два пъти, вместо един.

В повечето случаи изследването минава без проблеми и непредвидени обстоятелства. Амниоцентезата в съвременните клиники е на ниво. Всяка година се увеличава броят на жените, които се насочват да се направи изследване на околоплодните води за елиминиране на съмнения за генетични болести при бебето.

Амниоцентеза – разчитане на резултатите

Извличането на амниотична течност е половината от цялата работа. Лекарите тепърва трябва да разчетат резултатите, които или ще опровергаят подозираната диагноза, или ще я потвърдят.

Спрямо статистиката достоверността на резултатите от това изследване е около 99,5%. Точно затова е толкова ценено от лекарите, които го назначават в повечето съмнителни случаи, за да избегнат грешки.

Как изглеждат тези резултати? Обикновено на родителите се връчва един лист формат А4, на който са изобразени хромозомите на плода, а отдолу е посочена диагнозата.

Тъй като изследването се прави най-вече с цел да се открие дали има генетични отклонения, нормата е или 46XY (момче), или 46XX (момиче) – това е добър резултат, който свидетелства за това, че бебето е здраво. Ако например се потвърди диагноза Синдром на Даун, числото ще е 47, тъй като това заболяване се характеризира с наличието на 47 хромозоми при плода.

Интересен факт! Разчитането на амниоцентезата е обемна и дълга процедура (до 2 седмици), тъй като се правят следните изследвания: кариотип на плода (цитогенетиен анализ), хромозомен микроматричен анализ, биохимичен, имунологичен, хормонален анализ.

Усложнения

Инвазивните процедури винаги са непредсказуеми и могат да се отразят много различно върху майчината утроба, в която се вкарва иглата. Затова амниоцентезата, макар и рядко, може да има последици. Сред най-разпространените са:

  • Околоплодните води изтичат по-рано от очакваното, а това е опасно – на ранните етапи от бременността може да направиш спонтанен аборт, а на по-късните – да родиш преждевременно. Но при това трябва да запазиш пълно спокойствие, ако се наблюдава незначително изтичане на околоплодни течности след амниоцентезата, това е напълно възможно да се случи в рамките на едно денонощие след процедурата, а след това ще спре;
  • Отслояване на плодния сак;
  • Инфектиране най-често се случва, когато се прави амниоцентеза през 2-рия триместър – в този период антибактериалната активност на околоплодните води и минимална;
  • Възможно е кратковременно течение в малки количества в рамките на 1-2 дни след изследването;
  • Плодът може да развие алоимунна цитопения (дефицит на определени кръвни клетки).

Въпреки че са се случвали такива усложнения в медицинската практика, трябва да знаеш, че това са единични случаи, продиктувани например от несъобразяване с противопоказанията. Така че преди изследването, заедно с лекаря си, трябва да претеглиш всички „за“ и „против“.

Неприятни последици. В рамките на 2-3 дни след амниоцентеза може да ти се гади, да повръщаш, да усещаш болки в долната част на корема, да има гной там, където е влязла иглата. Всичко това не е нещо нормално и трябва незабавно да се консултираш с лекар.

За и против амниоцентезата

Наслушали се на негативните последици, които може да повлече след себе си тази процедура, много жени се замислят дали да си правят амниоцентеза, или не, няма ли да се появят някакви усложнения след нея, за които после ще трябва да плащат цял живот?

Тук трябва да поговориш надълго и нашироко с лекуващия те лекар. Колко голям е рискът да родиш болно дете и каква диагноза се предполага? Ако е Синдром на Даун, помисли колко труден ще е животът на това дете. При това усложненията след тази процедура са много по-редки и не са чак толкова опасни, колкото казват, че са. Между другото, на въпроса дали амниоцентезата може да е грешна, лекарите отговарят еднозначно с „не“. Малко са лекарите, в чиято практика резултатът не е бил верен.

Тази процедура се препоръчва настоятелно на всички жени, при които през различни етапи от бременността са диагностицирани някакви отклонения в развитието на плода, особено на генетично ниво. Още повече, че резултатите от амниоцентезата са с много висок процент на достоверност при минимални рискове от усложнения.

Последици има много рядко (само в 2-3% от случаите), а е най-добре да разбереш за такива сериозни заболявания, като Синдром на Даун например, по-рано, за да се подготвиш психически за това и да вземеш единственото правилно за теб решение.