Бременността е точно този период, когато организмът ти е подложен на максимална атака от вредни външни въздействия. Дори ако никога преди не си знаела какво е алергия, не си мисли, че тя няма да те „докосне“ през тези месеци. Напротив – повечето бременни жени, които страдат от алергия, никога преди не са имали такава. Затова е много важно да знаеш как да предпазиш от алергиите през бременността и бебето си, и себе си.

Възможни причини за алергия при бременност

Алергията не се появява от нищото. При отслабен организъм, когато имунитетът е по-компрометиран, на различните агресивни средства и вещества им е много лесно да пробият защитата в здравето на бъдещата майка. За да бъде лечението на алергия по време на бременност успешно, първо, трябва да се изясни причината за нейната поява. На тези, които вече са се срещали с нея, ще им е по-лесно, тъй като те в повечето случаи знаят кои алергени причиняват проблема им. Тези, които за първи път се сблъскват с това, трябва да си изяснят точно и ясно какво точно причинява хремата, започнала от нищото, резкия пристъп на кашлица, сълзенето от очите или кожния обрив:

  • Хормонални промени;
  • Алергените около теб: всякакви (а не само цитрусови или червени) продукти, прашец (от абсолютно всякакви растения, а не само от цъфтящите), прах, козина, цигарен дим, плесен, козметика и много други.

Трябва задължително да се разбере коя е причината за алергията, защото понякога е достатъчно само да се елиминира провокиращият я фактор и болестта изчезва. Така че провери всички възможни възбудители.

Опасни ли са алергиите?

Битува мнението, че алергията не влияе по никакъв начин на състоянието и здравето на бебето, затова много бъдещи майки спокойно продължават да си бременеят, без да обръщат внимание на болестта. И това е много грешно. Защото в резултат на това отношение може да настъпят всякакви усложнения:

  • Бронхиалната астма на фона на алергия може да доведе до хипоксия на плода, нервност, превъзбуда и влошено здраве на майката;
  • Предразположеността на детето към алергични реакции за в бъдеще е много висока;
  • Случайно приетият Тривежил се отразява по възможно най-отрицателния начин на формиращия се организъм на бебето;
  • Терфенадинът влияе на теглото на новороденото, което ще е по-ниско от нормата;
  • Други са силно токсични за бебетата;
  • Астемизолът е силен токсин за плода;
  • Обикновеният и познат Димедрол причинява неволни съкращения на матката, което може да провокира спонтанен аборт или преждевременно раждане.

Да, самата алергия не влияе по никакъв начин на бебето, защото нито възбудителите ѝ, нито антителата ще проникнат през плацентата. Но съпровождащите я явления и лекарства могат да са опасни за протичането на бременността като и цяло и на здравето на бебето в частност. И е много важно да се предпазиш още в най-ранна бременност.

Алергия на ранните етапи от бременността

На ранните етапи от бременността малкото човече в утробата на майка си тъкмо започва да се формира, организмът му реагира остро на всякакви промени в заобикалящата го среда. Недостигът на едни вещества, излишъкът на други, действието на агресивните препарати могат да са много опасни за развитието на бебето. А алергия може да се излекува само със силно действащи препарати, които са противопоказни през първия триместър от бременността. Ето защо е толкова опасно това заболяване в ранна бременност.

Лечение на алергии по време на бременност

Какво да правиш, ако все пак алергия е сковала дишането ти и те измъчва? Първо, не се самолекувай – не приемай никакви лекарства по съвети на приятелки, а веднага се консултирай със специалист – лекар-алерголог. Второ, трябва много точно да спазваш предписанията му. По принцип лечението на алергии при бременност се свежда до следните лекарства:

  • При нетретирани форми на алергии, когато има опасност за бебето, може да се приемат в малки дози (само по лекарска препоръка) алергозан, кларитин, цетиризин и фексадин;
  • По-силни противоалергични препарати могат да се приемат само през 2-ри и 3-ти триместър и само по препоръка от лекар.

Освен медикаментозната терапия, трябва да елиминираш всички алергени около себе си – като започнеш от никотина (помоли в твое присъствие да не се пуши) и приключиш с домашните любимци, чиято козина се смята за основна причина за появата на алергии при бременните жени. Природни антиалергични хранителни продукти са:

  • Краве масло;
  • Диетично месо;
  • Зеленчуци (зеле, картофи, тиквички);
  • Плодове (ябълки и круши).

След като знаеш защо са толкова опасни алергиите по време на бременност, ще можеш да се въоръжиш и ще си готова за това, за да сведеш до минимум тези атаки. След като разбереш причината за алергията и след като я отстраниш, ще успееш да се избавиш от тази напаст, което значи, ще че предпазиш и себе си, и здравето на бебето си от нежелани последици.