Много по-лесно е да избегнеш стриите през бременността, отколкото да търсиш след това всевъзможни начини да се справиш с тях. Дори и лазерните процедури и разтриването с водорасли не могат да ги премахнат напълно. Макар да правят белезите по-малко забележими. Затова е най-добре да правиш профилактика на стриите.

А ако си и генетично предразположена, тогава със сигурност това те засяга. Макар че не е толкова трудно да предотвратиш появата на стрии през бременността си. Достатъчно е да се придържаш към две правила за грижа за кожата си – овлажнявай я и я поддържай (с правилно подбрано бельо).

Начини да се избегнат стриите при бременност

Воден масаж

Разнообрази сутрешния си душ с лек масаж. Това ще помогне на кожата ти да запази своята еластичност, а теб ще те ободри и просто ще ти позволи да се насладиш на приятната процедура. За целта редувай топла и студена вода, насочвай струята на водата към корема, бедрата и гърдите си. След това се загърни с хавлиена кърпа, изчакай кожата ти да изсъхне и нанеси овлажняващ крем или масло.

Целебни масла

Нито едно масло не може да се сравни по съдържание на витамини и минерали с маслиновото. Благодарение на това то се използва много не само в кулинарията, а и в козметиката. Втриването на нерафинирано студено пресовано масло в бедрата, корема и гърдите е прекрасна профилактика на стриите през бременността. Защо да не се възползваш от този метод за овлажняване и подхранване на кожата си?

Вълшебни аромати

Етеричните масла не само миришат приятно, а и имат различни лечебни свойства. Например само 50 мл бадемово масло с 5 капки етерично масло от портокал ще ти помогнат да предотвратиш стриите по време на бременността си.

Вкусен коктейл

Често търсим различни средства срещу стрии в аптеките, като забравяме за правилното хранене. Но понякога е достатъчно да промениш менюто си, за да предотвратиш тяхната поява. Най-важното е да разнообразиш менюто си с продукти, които съдържат: фосфор, калий, калций, желязо, магнезий, фолиева киселина и мед. Интересното е, че всичко това се съдържа в една чаша фреш от ябълки и цвекло. Имай го предвид!

Полезен овес

Оказва се, че овесената каша е не само полезна храна, а и добър начин да избегнеш стриите. Преди да си вземеш душ, си направи своеобразна гъба – в малко парче марля сложи две шепи овесени трици и ги намокри с гореща вода. Когато триците набъбнат, масажирай всички проблеми места (корем, бедра, гърди). Това не е само профилактика на стриите, а и допълнително подхранване и пречистване на кожата.

P.S. Още няколко съвета можеш да прочетеш в статията ни „Как да избегнеш стриите и да запазиш формата на гърдите си след раждането?“.