Проблемът с дефицита на тегло при децата се среща много често и кара майките да се изнервят до известна степен. Първият повод за притеснение е таблицата за растеж и тегло за деца до 1 годинка, по която всички се опитват да се ориентират. Само че някои хора забравят, че данните в тази таблица са усреднени и леките отклонения просто трябва да си ги има.

Друго нещо е, ако по-ниското тегло наистина е налице и тези отклонения са големи. Ще разгледаме по-често срещаните причини за това.

1. Детето се е родило по-рано от очакваното

Ако новороденото при раждането си е било не повече от 2500 гр и ръстът му не е бил повече от 45 см, бебето се смята за недоносено. Разбира се, в този случай ще е с по-ниско тегло. Но не се притеснявай, при правилна грижа за недоносеното дете то ще „навакса изпуснатото“ в следващите месеци.

2. Близнаци или тризнаци

Дефицитът на тегло при такива деца е налице, дори ако са се родили, когато трябва, което не е изненадващо. Новородените бебета, макар и да изглеждат незрели, след 3-6 месеца ще догонят връстниците си.

3. Проблеми със здравето през бременността

Дефицитът на тегло при детето може да е вследствие от опасност от спонтанен аборт, силна токсикоза през бременността, нарушения в плацентарното кръвообращение. Обърни внимание, че ако се наблюдава силен дефицит в теглото на бебето при нормален ръст, това може да е вътреутробна хипотрофия. В този случай на бебето ще са му необходими по-специални грижи и хранене, но за това ще ти обясни лекарят.

4. Наследственост

Ако майката или таткото на бебето също са били с по-ниско от нормалното тегло, не е изненадващо бебето да го наследи. Ако теглото на детето при това е над 2500 гр, няма за какво да се притесняваш. И няма нужда да се опитваш да го храниш повече, това само ще предизвика оригване (ето ти една от причините бебетата да се оригват често) или разтягане на стомахчето.

P.S. Дефицитът в теглото също може да е причинен от здравословни проблеми, но за тях ще можеш да прочетеш в статията „Защо бебето не качва килограми и какво да правиш?“.