Някои хора си мислят, че през бременността жените трябва да ядат повече, защото трябва да хранят не само себе си, а и детето. Това обаче не е съвсем правилно.

През бременността се изразходва само 300-500 ккал повече енергия от обикновено. Разликата е съвсем малка. Затова е важно не количеството храна, а нейното качество. Храненето на бъдещите майки трябва да осигури на организма им необходимото количество белтъчини, минерали и витамини (нуждата от тях се увеличава с 2-3 пъти).

Диетолозите посочват 10 продукта, които трябва да влизат всеки ден в менюто на бременните жени, за да получат всичко необходимо.

Най-добрите продукти за бременни

1. Вода

Организмът на един възрастен човек е съставен на 75% от вода, а организмът на 6-седмичен ембрион е на около 97,5% вода. Водата е просто необходима за извеждането на токсините от организма, за поддържането на имунната система, за регулиране на телесната температура. Разбира се, не трябва да изключваш от менюто си соковете и чайовете, но по-голямата част от течностите, които пиеш, трябва да са под формата на минерална вода. Тя обогатява организма ти с всички микроелементи – калций, флуор, магнезий, калий, който са изключително важни за развитието на плода.

2. Мляко и млечни продукти

Те са основен източник на калций, който е необходим за формирането на костите и зъбите на бебето. Ако не обичаш мляко, можеш да го заместиш с плодово кисело мляко, кефир, сметана, извара, кашкава, сирене.

3. Ябълки

Те съдържат много витамини, въглехидрати, пектини и минерални вещества. Но най-много ябълките се ценят заради високото им съдържание на витамин Ц, който повишава имунитета и подобрява апетита и съня.

4. Моркови

Задължително трябва да присъстват в хранителния режим на бременните жени. Те съдържат почти всички витамини, макро- и микроелементи, но най-важното е, че съдържат каротин, от който се синтезира витамин А. Той е необходим за поддържане функциите на слъзните и потните жлези и за подобряване обмяната на веществата. Трябва да кажем също и че всички жълти зеленчуци са сходни по химичен състав с морковите. Затова не забравяй и за сладкия пипер и тиквата.

5. Пълнозърнест хляб

Той обогатява организма с въглехидрати, които активизират дейността на храносмилателната система и регулират дейността на нервната система. Освен хляба, такива свойства имат и зърнените каши.

6. Месо

При бременните жени разходът на белтъчини в организма се увеличава с 50%. Белтъчините са необходими за изграждането на различни тъкани и за развитието на плода. Освен всичко друго, в месото има лесноусвояемо желязо. Освен в месото, белтъчини има и в рибата, сиренето, млякото и сухите плодове.

7. Растително масло

Не по-малко важни за организма са растителните мазнини. Те подпомагат усвояването на витамините А, Е и Д, при това се препоръчва сортовете масла да се редуват (слънчогледово, маслинено, царевично, соево). Маслото трябва да се съхранява на тъмно, прохладно място, за да не губи полезните си качества.

8. Морска риба

Освен белтъчини (до 20%), в нея се съдържат от 6 до 20% ненаситени мастни киселини, които са богати на витамините Е, Д, Б1, Б2, Б12 и микроелементите йод, цинк, фосфор.

9. Зеле

Цени се заради съдържанието на фолиева киселина (витамин Б9) в него, която е необходима за нормалното развитие на централната нервна система. За да се съхранят полезните свойства на зелето, трябва да се приготвя на пара. Опитай различни видове зеле – карфиол, цветно зеле, броколи, брюкселско.

10. Ядки

Съдържат много полиненаситени мастни киселини и минерални соли, а по съдържание на белтъчини ги изпреварват с малко само месото и рибата. Полезни сред ядките са орехите, фъстъците, бадемите и кедровите ядки.