Детето гледа с интерес как приготвяш закуска, почистваш, храниш се. На него също му се иска да се научи на всички тези неща. И това е нормално желание, без което няма да може да се развие правилно.

В бъдеще желанието му да направи всичко само ще намалее. Затова сега е важно да не изпуснеш момента и да поощряваш всячески детето, когато то ти помага. При това ще трябва да проявиш много търпение и тактичност.

Трябва да отбележим, че ако си се занимавала с развитието на самостоятелност у детето преди годинката, сега ще ти е много по-лесно.

Често хвали детето, дори и да не му се получава перфектно. Например баща му ти е налял чаша сок, а детето е поискало да ти я донесе. И в резултат на това е разляло на пода. Често в тези случаи родителите викат на децата си. Но е много по-добре да го похвалиш за това, че се е опитало да помогне. Само така ще можеш да възпиташ у него усещане за увереност, което е много важно за развитието на самостоятелност у децата. Освен това основната ти цел е не да научиш детето си да изпълнява някакви последователни действия, а да взима решения и да отговаря за действията си.

Учи детето си. Започни с елементарните хигиенни правила. Обясни на детето си, че преди всяко хранене, след разходка и след като е ходило до тоалетната, трябва задължително да си измие ръцете. Не забравяй да поставиш около мивката малко столче или поставка, тъй като така ще му е по-лесно до достига до крана. А за да не забравя за тези процедури, измисли някакво напомняне.

Например избери снимка на дете, което си мие ръцете, и я окачи на видно място. Разбира се, първоначално то ще се научи да мие само вътрешната част на ръцете си, но това вече е постижение!

Детето на 12 месеца харесва да си играе с вода. А ако му се разреши да си мие зъбите само, тогава то започва да се чувства като истински възрастен. Но няма да има търпението да довърши работата докрай, а и координацията на движенията му още не е отработена. Затова просто трябва да му помагаш.

На 2 години вече детето може да си изплакне устата и да изплюе водата. Това е важна крачка в развитието на неговата самостоятелност. Това значи, че е време да му купиш паста за зъби (задължително детска). След което ти остава само да контролираш действията му и ако е необходимо, да насочваш детето си.

Имай предвид, че ще усвои нормалните движения нагоре-надолу едва на 6-7-годишна възраст. По-подробно ще се спрем на тази тема в статията „Може ли детето да си мие зъбите с паста за зъби за възрастни?“.

Сега е подходящо време да научиш детето си да си духа носа. Можеш да го учиш под формата на игра. Предложи на детето си да духне през носа си перце или в лъжичка с вода. При това закривай ту едната, ту другата ноздра. По този начин духането на нослето детето ще асоциира с нещо забавно и няма да причини затруднения. Постепенно то ще се научи да изважда кърпичка за нос от опаковката и да я изхвърля в кофата за боклук.

Когато учиш детето си и му разрешаваш да изпробва силите си, не забравяй, че то трябва да разбира добре думата „Не“. При това забраните трябва да са наистина основателни.

Например не трябва да играе с кабели или да включва котлона. Избягвай ненужните ограничения. Ако правилата се променят постоянно, детето може да се обърка. Определи предварително списъка от задачи, които детето може да свърши само, които трябва да прави само под твоя контрол и които е забранено да прави само.

Какво не трябва да правиш при развитие на самостоятелност при детето?

  • Да се караш на детето за разлетия сок или за трохите бисквити по пода.
  • Да сравняваш детето си с другите деца. Това може да накара детето да се почувства по-лошо от другите.
  • Да правиш нещо вместо детето си, ако то може да го прави само.